Kombinácia sladkého chilli, medu, sezamového oleja, mirinu a sóje vytvára pôsobivú omáčku pre tento recept na lososa s potom choi a teriyaki.
Čo budeme potrebovať
- 2 filety lososa bez kože
- 1 lyžica sladkej chilli omáčky
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička sezamového oleja
- 1 lyžica mirinu alebo suchého sherry
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžičky jemne nastrúhaného zázvoru
- hnedá ryža alebo rezance (na podávanie, voliteľné)
- 2 veľké potom choi (asi 250 g)
- 2 lyžičky rastlinného oleja
- 2 lyžičky sezamového oleja
- 3 strúčiky cesnaku (nastrúhané)
- 75 ml rybieho alebo zeleninového vývaru
- 2 lyžičky pražených sezamových semienok na posypanie
Postup
- Rúru rozohrejte na 180 stupňov a filety lososa bez kože vložte do plytkej zapekacej misy.
- Zmiešajte sladkú chilli omáčku, med, sezamový olej, mirin alebo suché sherry, sójovú omáčku a jemne nastrúhaný zázvor v malej miske a nalejte na lososa tak, aby boli filety úplne zakryté.
- Pečte 10 min.
- Medzitým odrežte a oddeľte z potom choi listy.
- Vo woku rozohrejte rastlinný olej a sezamový olej, pridajte nastrúhané strúčiky cesnaku a krátko orestujte, aby zmäkol.
- Pridajte potom choi a opekajte, kým listy nezačnú vädnúť. Zalejte zeleninovým vývarom, panvicu zakryte a nechajte 5 minút variť.
- Potom choi podávajte v plytkých miskách, navrch dajte lososa a prilejte šťavu.
- Posypte opečenými sezamovými semienkami a podávajte s hnedou ryžou alebo rezancami, ak chcete.
K lososu s potom choi môžete podávať aj vyprážanú ryžu! Pripravte sirestovanú ryžu ako z Ázie aj u vás doma, podľa našich receptov !