Červená repa a chren sú klasickou slovansko-židovskou kombináciou a spolu fungujú obzvlášť dobre, keď sa repa upečie, aby zvýraznila jej sladkosť a chren, ako smotanová omáčka.
Čo budeme potrebovať
Na repe
- 1 kg repy (neolúpané)
- 1 polievková lyžica panenského olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
Na chren
- 100 ml crème fraîche (čerstvého syra napr. Lučina)
- 30 g chrenu
Na dresing
- 1 lyžica čerstvej šťavy z 1 citróna
- 1 lyžica mletého čerstvého estragónu
- 1 lyžica mletej čerstvej pažítky
- 1 malá šalotka (nasekaná)
- 1 lyžička medu
- 45 ml extra panenského olivového oleja
- 115 g pistácií (opečené a nahrubo nasekané)
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- V strednej miske zmiešajte repu, 1 lyžicu olivového oleja a podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Zabaľte repu do alobalu a preložte na plech na pečenie do rúry.
- Pečte, kým repa úplne nezmäkne, asi 1 1/2 hodiny. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Keď je repa dostatočne vychladnutá, olúpte ju.
- V malej miske zmiešajte crème fraîche a chren. Dochutíme soľou a korením.
- V malej miske zmiešajte citrónovú šťavu, estragón, pažítku, šalotku a med. Za intenzívneho miešania vidličkou pomaly pokvapkajte olivovým olejom. Dresing podľa chuti dochuťte soľou a korením.
- Vo veľkej mise zmiešajte repu s dresingom. Na dno servírovacieho taniera naneste polovicu zmesi crème fraîche.
- Navrch položte červenú repu a pokvapkajte zvyšnou zmesou crème fraîche.
- Posypte pistáciami a podávajte.