Tento jednoduchý šalát vo východoeurópskom štýle so sladkou pečenou repou marinovanou v octe z červeného vína, aby bola chutnejšia, než sa zmieša s jarnou cibuľkou, bylinkami a rozdrobenou Nivou.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg strednej repy
- 60 ml hroznového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 1 lyžička hnedého cukru
- 1 strúčik cesnaku
- 3 jarné cibuľky (nakrájané na tenké plátky)
- 1 lyžica jemne nasekaného kôpru
- 1 lyžica jemne nasekanej petržlenovej vňate
- 115 g modrého syra (Niva)
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- V menšej zapekacej miske potrieme repu olejom a dochutíme soľou a korením.
- Zapekaciu misu pevne prikryte alobalom a pečte repu asi 1 hodinu a 15 minút, kým nezmäkne.
- Nechajte vychladnúť, potom repu olúpte a nakrájajte na klinky.
- Vo veľkej mise rozšľahajte hroznový olej s citrónovou šťavou, octom, cukrom a cesnakom, dochuťte soľou a korením.
- Pridajte repu, premiešajte, aby sa obalila a nechajte 30 minút stáť pri izbovej teplote.
- K repe pridajte jarnú cibuľku, kôpor a petržlen a dobre premiešajte.
- Preložte repu na taniere, posypte rozdrobenou nivou a podávajte.
Chýba vám v týchto receptoch na šalát z červenej repy mäso? Pripravte si naše ďalšie varianty napríklad na šaláty s kuracím mäsom a cestovinami !