Pripravte si tieto domáce zemiakovo-syrové krokety, aby si pochutnala celá rodina. Obalené v zlatistej strúhanke sa môžu piecť alebo vyprážať.
Čo budeme potrebovať
- 750 g múčnych zemiakov (nakrájaných na 1,5 cm kocky)
- 125 g zrelého čedaru (nastrúhaného)
- 1 vajce plus 1 žĺtok
- 70 g strúhanky
- 750 ml slnečnicového alebo rastlinného oleja (na smaženie – voliteľne)
- omáčka podľa vlastného výberu (na podávanie)
Postup
- Zemiaky dajte do veľkého hrnca, zalejte studenou vodou a priveďte do varu.
- Akonáhle sa varí, znížte teplotu a varte 15 minút, alebo kým zemiaky nezmäknú.
- Sceďte a potom nechajte mierne vychladnúť.
- Vráťte zemiaky do hrnca a pridajte syr, trochu korenia a žĺtok.
- Dobre roztlačte šťouchadlom na zemiaky alebo vidličkou, kým nebude zmes hladká.
- Ochuťte korením a podľa potreby upravte a nechajte mierne vychladnúť.
- Keď je zmes dostatočne vychladnutá, vytvarujte navlhčenými rukami do 16 malých klátov.
- Rozšľahané vajcia dajte do misky a strúhanku do druhej misky.
- Každú kroketu ponorte do vajíčka, potom do. strúhanky.
- Dajte na plech a 1 hodinu chlaďte, aby stuhli.
- Krokety možno piecť alebo smažiť. Ak chcete piecť, zohrejte rúru na 180 stupňov a pečte 20-25 minút, kým nebudú tmavo zlaté a chrumkavé.
- Alternatívne zohrejte olej v hlbokom hrnci na 200 °C.
- Krokety smažte v dávkach asi 3 minúty na várku, obracajte, pokiaľ nie sú zlaté zo všetkých strán.
- Vyberte ich z oleja pomocou dierovanej lyžice a nechajte odkvapkať na kuchynskom papieri.
- Okoreníme a podávame horúce s obľúbenou omáčkou.
Samozrejme je tu nekonečne veľa možností, akou prílohou oživiť svoje jedlo. Vyskúšajte aj naše recepty so sladkými zemiakmi ,vyprážanú ryžu alebo klasické knedle .