Spojte svoju lásku k zemiakom s láskou k neplytvaniu. Ak máte nejaké zemiaky, ktoré ste nepoužili na zemiakový šalát alebo zvyšky pečených zemiakov, je tento recept na krokety zo zemiakov perfektné využitie.
Čo budeme potrebovať
- 2,2 kg zemiakov (ošúpaných a nakrájaných na kocky)
- soľ
- čierne korenie
- 5 veľkých vajec (rozdelených)
- 240 g strúhaného syra čedar
- 240 g múky
- 240 g strúhanky
- 120 g karamelizovanej cibule (z asi 2 veľkých žltých cibulí)
- 120 g zvyšného steaku, hamburgera alebo klobásy (nakrájané na malé kúsky)
- 50 g rozkrájanej varenej slaniny
- olej na vyprážanie
- 180 g kyslej smotany
- 3 lyžice mletej pažítky
Postup
- Do veľkého hrnca so studenou vodou pridajte nakrájané zemiaky a pridajte 2 lyžice soli.
- Zemiaky priveďte do varu a varte do mäkka, asi 10 až 12 minút. Sceďte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Zemiaky roztlačte šťouchadlom na zemiaky, kým nezostanú žiadne veľké kúsky.
- Pridajte 2 vajcia, 120 g čedaru, soľ a korenie.
- Premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Zemiakovú zmes dajte do chladničky vychladiť.
- Pripravte si 3 misky na trojobal.
- Naberte asi zemiakovú zmes do dlaní.
- Uprostred urobte jamku a pridajte po lyžiciach cibule, zvyšného čedaru, mäsa a slaniny.
- Jemne pritlačte strany zemiakovej zmesi cez stred, aby sa kroketa uzavrela.
- Položte na plech a opakujte so zvyšnou zemiakovou zmesou, kým nebudete mať asi 10 až 12 krokiet.
- Pokiaľ sú krokety mäkké, nechajte ich asi 15 minút vychladiť v chladničke.
- Vyberte krokety z chladničky a obaľte v trojobale.
- Na veľkej nepriľnavej panvici predhrejte asi 5 cm oleja.
- Vyprážame asi 5 až 6 minút z každej strany, kým zemiakové krokety nezezlátnu.
- Vyberte z oleja a položte na plech vyložený papierovou utierkou.
- Na omáčku zmiešajte kyslú smotanu, pažítku a 1/4 lyžičky soli, kým sa nespoja.