Bravčová bábika na spôsob roastbeefu

Bravčová bábika na spôsob roastbeefu

Táto pečená bravčová sviečková, je ideálna na zvláštne príležitosti, podávaná s bohatou omáčkou z červeného vína, ktorá sa ľahko pripravuje.

Čo budeme potrebovať

Na omáčku

  • 110 g masla
  • 120 g nadrobno nakrájané šalotky
  • 300 ml červeného vína
  • 700 ml hovädzieho vývaru
  • 6 vetvička čerstvého tymiánu
  • ¼ lyžičky soli
  • ⅛ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžice múky

Na mäso

  • 900 g až 1,3 kg bravčovej bábiky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 60 ml hovädzieho vývaru

Postup

  • Na omáčku si v strednom hrnci rozpustíme 70 g masla.
  • Pridajte šalotku a varte na stredne miernu teplotu za občasného miešania, kým nebude mäkká a priesvitná, 7 až 8 minút.
  • Pridajte víno, hovädzí vývar, vetvičky tymiánu, soľ, korenie a cukor a priveďte do varu.
  • Varte na strednú teplotu asi 30 minút, alebo pokiaľ sa tekutina nezredukuje asi na polovicu.
  • Zatiaľ čo sa tekutina redukuje, dajte zvyšných 40 g masla do malej misky, pridajte múku a malou lyžičkou premiešajte do hladkej pasty.
  • Akonáhle sa vínna zmes zredukuje, stiahnite teplotu na minimum a vyberte vetvičky tymiánu.
  • Do vriacej tekutiny zašľaháme múku a maslovú pastu po lyžiciach a niekoľko minút dusíme, kým omáčka nezhustne.
  • Na bábiku si pred pečením nechajte mäso 1 hodinu odstáť pri izbovej teplote.
  • Nastavte mriežku rúry do strednej polohy a predhrejte rúru na 200 °C.
  • Hovädzie mäso po celom povrchu ochutíme kóšer soľou a korením.
  • Rozohrejte olej na panvici vhodné do rúry na stredne vysokú teplotu, kým nebude takmer fajčiť.
  • Opekajte, kým zo všetkých strán okrem jednej nezhnedne, celkom asi 10 minút.
  • Bábiku otočte tak, aby bola neopečená strana dole, a panvicu preložte priamo do predhriatej rúry.
  • Pečte asi 15 – 20 minút.
  • Mäso preložte na doštičku a nechajte voľne prikryté hliníkovou fóliou 10 až 15 minút odpočívať.
  • Postavte panvicu na sporák a pridajte vývar.
  • Vývar priveďte do varu.
  • Pridajte vývar do omáčky z červeného vína a potom omáčku priveďte do varu.
  • Bábiku nakrájajte na plátky a podávajte s omáčku z červeného vína.

Neviete, aká príloha sa k tomuto receptu na roastbeef hodí? Prihoďte k nemu aj jeden z týchto lahodných nápadov na pečené zemiaky z rúry .

Jemná a lahodná bravčová bábika upečená ako hovädzí roastbeef s omáčkou z vína.
Zdroj: recipegirl.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.