Užite si tento originálny recept na krémové zemiaky z francúzskych Álp. Nezabudnite pokrm servírovať so šalátom, kyslými uhorkami a údeninou podľa vášho výberu – to z tartiflette urobí skvelý a výdatný hlavný chod.
Čo budete potrebovať
- 1,2 kg (ošúpaných) múčných zemiakov, nakrájaných na veľmi jemné plátky
- 300 g slaniny, jemne nasekané
- gulička masla
- 2 cibule, nakrájané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 350 g syra reblochon, nakrájaného na dlhé prúžky
- 550 ml smotany na šľahanie
- 75 ml suchého bieleho vína
- údeniny, nakladané uhorky a zelený šalát na podávanie
Postup
- Nakrájané zemiaky vhoďte do veľkého hrnca s vriacou vodou, varte 3 minúty, potom sceďte a rozložte ich na kuchynskú utierku.
- Nechajte vychladnúť tak, aby sa s ním dalo manipulovať.
- Veľkú panvicu dajte na stredne vysoký plameň a opekajte slaninu do chrumkava.
- Vyberte a nechajte odkvapkať na kuchynskej utierke, tuk nechajte v panvici.
- Pridajte maslo a znížte teplotu na minimum.
- Pridajte cibuľu a za občasného miešania restujte 10 minút alebo do zmäknutia a svetlo zlatej farby, potom pridajte cesnak a 2 minúty restujte.
- Znížte plameň a vmiešajte slaninu.
- Rúru zohrejte na 170 °C.
- Do zapekacej misy s objemom 2 litre naskladajte bohatú vrstvu zemiakov.
- Na zemiaky nasypte časť zmesi slaniny a cibule a navrch položte plátky syra.
- Zalejte trochou smotany a vína, dobre ochuťte čiernym korením a trochou soli a vrstvy opakujte, kým všetko nespotrebujete.
- Mali by ste končiť s hornou vrstvou zemiakov pokrytou smotanou.
- Posypte trochou morskej soli.
- Pečte tartiflette po dobu 1 hodiny 20-30 minút, kým nebude zlatistý a chrumkavý na povrchu s prebublávajúcou smotanou.
- Vyberte z rúry a nechajte 10 minút odstáť pred podávaním.
- Podávajte s údeninami podľa vašej voľby, kyslými uhorkami a šalátom.
Vyskúšajte aj naše ďalšie lahodné recepty na zapekané pokrmy po francúzsku 7x inak. Máme pre vás tradičné francúzske zemiaky so smotanou, ale aj karfiol či ružičkový kel!