Vyskúšajte ďalší variant výborného tartiflette – tentoraz s čakankou. A že je o čo štát!
Čo budete potrebovať
- 1 veľký syr Reblochon
- 4 stonky čakanky
- 1 pór
- 4 veľké zemiaky
- 200 g prúžkov údenej slaniny
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- trocha suchého bieleho vína
- 100 ml smotany na šľahanie
- korenie
- soľ
- čerstvá pažítka (voliteľne)
Postup
- Stredne veľký hrniec naplňte vodou, pridajte štipku soli a priveďte do varu.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na plátky.
- Nakrájané zemiaky varte pár minút vo vriacej vode.
- Nemusíte čakať, kým sa úplne uvarí.
- Pór umyte a nakrájajte na kolieska.
- Z čakanky odstráňte vonkajšie listy a nahrubo ich nasekajte.
- Na stredne veľkej panvici vhodnej do rúry opečte prúžky slaniny s niekoľkými vetvičkami čerstvého tymiánu.
- Nie je potrebné pridávať ďalší olej alebo maslo.
- Po niekoľkých minútach pridajte nakrájaný pór a pokračujte v restovaní po dobu 2-3 minút.
- Na panvicu nalejte trochu suchého bieleho vína.
- Varte, kým sa biele víno úplne neodparí.
- Vmiešajte smotanu na šľahanie a dochuťte čiernym korením a soľou.
- Vypnite oheň a vyberte vetvičky tymiánu.
- Vmiešajte čakanku a navrch rozdeľte nakrájané zemiaky.
- Reblochon nakrájajte na 4 rovnaké diely a každý rozkrojte pozdĺžne.
- Hore naskladajte syr.
- Pečte tartiflette v rúre dozlatista za použitia najvyššieho stupňa grilu.
- Pokiaľ tartiflette prepečiete, čakanka stratí veľa vlhkosti.
- Vďaka tomu bude tartiflette vlhký, takže pri pečení neustále pokrm sledujte.
- Ozdobte najemno nakrájanou čerstvou pažítkou.
- Dobrú chuť!