Ani vegáni sa nemusia vzdať svojho milovaného párku v rožku. Stačí si ho iba pripraviť tak trochu inak. Držte sa tohto receptu a hot dogy budú chutiť neuveriteľne autenticky a šťavnato!
Čo budete potrebovať
Na párky:
- 400 g extra pevného tofu
- 1/3 šálky vody
- 2 lyžice praženého sezamového oleja
- 2 lyžice bbq omáčky
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžica vegetariánskeho bujónu
- 1 lyžica žltej horčice
- 1 lyžica tekutého dymu
- 1 lyžica tamari alebo sójovej omáčky
- 2 lyžičky jablčného octu
- 3 lyžice lahôdkového droždia
- 1 lyžica papriky
- 2 lyžičky granulovanej cibule
- 1 lyžička granulovaného cesnaku
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletého koriandra
- 3/4 lyžičky zelerovej soli
- 1/2 lyžičky nového korenia
- 1 a 1/2 šálky + 2 lyžice pšeničného lepku
- pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva (voliteľne pre farbu)
Na marinádu:
- 1 šálka vriacej vody z kanvice
- 1 lyžica jablčného octu
- 2 lyžičky tamari alebo sójovej omáčky
- 2 lyžičky vegetariánskeho bujónu
- 1/2 lyžičky zelerovej soli
- 1/2 lyžičky granulovanej cibule
- 1/4 lyžičky nového korenia
Ostatné ingrediencie:
- hrčky na hot dogy
- topping podľa vašej voľby
Postup
- Sceďte tofu a rukami vytlačte prebytočnú vlhkosť.
- Nakrájajte ho na kúsky a pridajte do kuchynského robota so zvyškom ingrediencií na párky OKREM LEPKU a spracujte do hladka ako pyré.
- Teraz pridajte pšeničný lepok a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Cesto vyklopte na pult, 20-25krát prehneťte a vytvarujte bochník.
- Nakrájajte bochník na 4 kusy.
- Každý kus rozdeľte na 3-4 časti.
- Odtrhnite 12-16 kusov alobalu o šírke približne 15 cm.
- Každý kúsok cesta zrolujte do tvaru klobásy zhruba rovnakej dĺžky ako má hrčka na hot dog.
- Každý ,,párok“ zabaľte do alobalu ako cukrík a zatočte konce.
- Naskladajte párky do naparovacej vložky parného hrnca.
- V prípade potreby mierne zastrihnite zakrútené konce.
- Naplňte dno hrnca vodou a uistite sa, že sa voda nedotýka vložky naparovača.
- Prikryte a varte 30 minút.
- Počas varenia zmiešajte v miske ingrediencie na marinádu.
- Keď sú párky hotové a vychladnuté, rozbaľte ich.
- Párky vložte do veľkého vrecka na zips spolu s marinádou.
- Vytlačte prebytočný vzduch, utesnite vrecko a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny alebo cez noc.
- Vyberte párky z marinády.
- Opečte ich na panvici alebo grilujte s trochou oleja, prípadne ich ohrejte v mikrovlnnej rúre.
- Vychutnajte si takto pripravený párok v bulke na hot dog so svojimi obľúbenými ingredienciami.