Naservírujte svojim priateľom a rodine vlastnú domácu kuraciu paštétu preliatu lesklým karmínovým brusnicovým džemom v roztomilých pohároch. Nie je to skvelý darček?
Čo budete potrebovať
Na paštétu:
- 500 g kuracej pečene, očistených a zbavených šliach
- 40 g masla
- 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
- 1 lyžička čerstvých lístkov tymiánu
- 3 lyžice koňaku
- štipka muškátového orieška
- 100 ml smotany na varenie
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na brusnicový džem:
- 100 g čerstvých alebo mrazených brusníc
- 90 ml vody
- 80 g cukru
- kôra z 1 citróna
Postup
- Na panvici na strednom plameni rozpustite maslo.
- Do panvice pridajte nakrájanú šalotku, nasekaný strúčik cesnaku a lístky čerstvého tymiánu.
- Restujte niekoľko minút, kým cibuľa nezačne mäknúť.
- Zvýšte plameň na stredne vysoký a pridajte do panvice očistenú kuraciu pečeň.
- Pečeň opekajte asi 7 minút, kým nie sú úplne uvarené, ale nie prevarené.
- V polovici opekania pečene pridajte do panvice koňak, aby mal alkohol dostatok času na odparenie.
- Vnútro pečene môže byť stále ľahko ružové, ale nemalo by byť krvavé a surové – niektorú pečeň rozkrojte napoly, aby ste skontrolovali, či je uvarená.
- Keď je pečeň uvarená, vyklopte všetok obsah panvice do kuchynského robota.
- Pridajte smotanu, výdatné množstvo soli, korenia a muškátového orieška a vyšľahajte zmes do hladka.
- Zmes ochutnajte av prípade potreby ešte dosoľte a okoreňte.
- Preložte paštétu do servírovacej misy, formy alebo malých pohárov.
- Nechajte 30 minút vychladiť v chladničke.
- Medzitým si pripravte brusnicový džem pridaním čerstvých alebo mrazených brusníc, 90 ml vody, 80 g cukru a kôry z jedného citróna do malého hrnca.
- Zmes priveďte k miernemu varu a za častého miešania nechajte veľmi domäkka povariť asi 15 – 20 minút.
- Či sa z ovocia uvoľnilo dostatok pektínu, otestujete ponorením vychladenej lyžičky do džemu, alebo necháte pár kvapiek zmesi úplne vychladnúť na tanieri; pokiaľ po vychladnutí stuhne do gélovitej konzistencie, je džem pripravený. S
- dajte hrniec z ohňa, aby džem trochu vychladol, ale nie úplne (ak je príliš studený, je ťažšie ho naliať na paštétu).
- Nalejte džem v tenkej vrstve na vychladenú paštétu a vráťte do chladničky stuhnúť asi na hodinu.
- Paštétu vyberte z chladničky 15 minút pred podávaním.
- Paštétu podávajte na maslom natretom toustu či s krekermi.