Hovädzie steaky s krémovou korenistou omáčkou

Hovädzie steaky s krémovou korenistou omáčkou

Luxusný a zároveň jednoduchý recept, ktorým oslníte svoju drahú polovičku! Kto by odolal kvalitnému hovädziemu steaku, navyše preliatemu lahodnou krémovou omáčkou s čiernym korením a brandy. Mňam!

Čo budete potrebovať

  • 4 kvalitné steaky (každý s hmotnosťou cca 200 – 500 g
  • soľ
  • 2 lyžice extra panenského olivového alebo repkového oleja
  • 3 lyžice guličiek čierneho korenia, rozdrvené
  • 1/4 šálky jemne nakrájané šalotky alebo cibuľa
  • 1/4 šálky koňaku alebo brandy
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 1/4 šálky smotany na šľahanie
  • 1/4 šálky jemne nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  • Steaky z oboch strán bohato osoľte a nechajte ich ohriať na izbovú teplotu, asi 30 minút.
  • Vo veľkej liatinovej panvici rozohrejte olej na vysokom plameni.
  • Keď sa z oleja začne fajčiť, zložte panvicu z ohňa.
  • Steaky osušte papierovými utierkami (steaky sa lepšie opečú, keď ich najprv osušíte) a vložte na rozpálenú panvicu.
  • Vráťte panvicu na oheň a stiahnite plameň na stredne vysoký.
  • Steaky opekajte bez toho, aby ste s nimi hýbali, aspoň 4 minúty.
  • Pokúste sa zdvihnúť steak kliešťami a otočte ho.
  • Znížte plameň na strednú.
  • Pokiaľ sa steak prilepí na panvicu, nechajte ho na tejto strane ešte minútu alebo dve opekať.
  • Pokiaľ chcete mať mäso rare, vnútro by malo mať teplotu 48 °C, pokiaľ medium rare 51 až 54 °C, medium 60 °C a medium well 68 °C.
  • Akonáhle je steak prepečený podľa vašich predstáv, dajte mäso na plech a posypte ho veľkou porciou drveného čierneho korenia z oboch strán.
  • Zakryte mäso alobalom a nechajte ho oddýchnuť, zatiaľ čo budete pripravovať omáčku.
  • Pridajte šalotku do panvice a restujte 2 minúty.
  • Prilejte brandy a odglazujte panvicu tým, že zoškrabnete dno panvice vareškou, aby sa uvoľnili všetky zhnedlé kúsky.
  • Akonáhle sa brandy takmer varí, pridajte hovädzí vývar a stiahnite trochu plameň.
  • Omáčku varte asi 4 až 5 minút.
  • Prilejte smotanu a znovu povarte.
  • Vypnite sporák a pridajte petržlenovú vňať a prípadné zvyšné čierne korenie (nie viac ako 1 polievkovú lyžicu, zvyšok by mal byť už použitý na korenie steakov).
  • Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
  • Steaky prelejte omáčkou a ihneď podávajte.
Hovädzí steak preliaty lahodnou krémovou omáčkou s čiernym korením a brandy na tanieri.
www.simplyrecipes.com

Možno sa vám budú naše recenzie oceľových panvíc . Kto vyhral v našom porovnaní?

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.