Roláda z flank steaku plnená špenátom a gorgonzolou

Roláda z flank steaku plnená špenátom a gorgonzolou

Vyskúšajte túto dokonalú roládu, ktorá skvele poslúži aj ako sviatočný hlavný chod. Ocenia ju aj tí najnáročnejší hostia!

Čo budete potrebovať

  • 1 flank steak s hmotnosťou 700 – 1000 g
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
  • 500 g špenátu, umytého a nakrájaného
  • 1 šálka strúhanky
  • 200 g gorgonzoly alebo iného modrého syra, rozdrobeného
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • Pomocou dlhého ostrého noža (držte ho rovnobežne s pracovnou plochou) prerežte dlhú stranu steaku a zastavte sa asi 1 cm od opačnej strany.
  • Otvorte steak ako knihu.
  • Pokiaľ je váš steak už tenký, nemusíte ho roztvárať, stačí ho roztĺcť paličkou na mäso na hrúbku asi 0,5 – 1 cm.
  • Dajte bokom.
  • Rozpáľte veľkú panvicu na strednom plameni a pridajte 1 lyžicu olivového oleja.
  • Pridajte šalotku a restujte do mäkka, asi 3 minúty.
  • Pridajte špenát a varte, kým nezvädne, asi 3 minúty.
  • Preneste do sitka.
  • Keď špenát dostatočne vychladne, vytlačte z neho všetku vlhkosť.
  • Mali by ste mať asi 1 šálku špenátu.
  • Preložte do stredne veľkej misy a vmiešajte strúhanku a syr.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Umiestnite steak na potravinársku fóliu tak, aby dlhá strana steaku smerovala k vám.
  • Špenátovou zmesou rovnomerne potrite steak a ponechajte 2,5 cm okraj pozdĺž okraja najďalej od vás.
  • Začnite stranou, ktorá je vám najbližšie, a použite ako pomôcku fóliu, zrolujte steak, jemne zatlačte na náplň, potom zvinutý steak zviažte potravinárskym povrázkom v rozostupoch 5 až 8 cm.
  • Zvonku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Zostávajúce 2 lyžice olivového oleja rozohrejte vo veľkej panvici vhodnej do rúry na stredne vysokom plameni.
  • Roládu opečte zo všetkých strán, asi 3 minúty z každej strany.
  • Vložte panvicu do rúry a pečte 25 minút, alebo pokiaľ teplomer s okamžitým odpočtom vložený do stredu rolády neukáže 50 °C až 52 °C pre medium-rare.
  • Preložte na doštičku, zakryte alobalom a nechajte 10 až 15 minút odpočívať.
  • Ak chcete podávať, odstráňte z rolády povrázok a nakrájajte na plátky.
Roláda z hovädzieho mäsa plnená syrom a špenátom na tanieri so šalátom a príborom.
www.seriouseats.com

Vyskúšajte aj naše recepty na morčaciu roládu , na ktorých si pochutná celá vaša rodina!
Máme pre vás variantu so špenátom, sušenými paradajkami i šampiňónmi.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.