Vyskúšajte túto dokonalú roládu, ktorá skvele poslúži aj ako sviatočný hlavný chod. Ocenia ju aj tí najnáročnejší hostia!
Čo budete potrebovať
- 1 flank steak s hmotnosťou 700 – 1000 g
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
- 500 g špenátu, umytého a nakrájaného
- 1 šálka strúhanky
- 200 g gorgonzoly alebo iného modrého syra, rozdrobeného
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Pomocou dlhého ostrého noža (držte ho rovnobežne s pracovnou plochou) prerežte dlhú stranu steaku a zastavte sa asi 1 cm od opačnej strany.
- Otvorte steak ako knihu.
- Pokiaľ je váš steak už tenký, nemusíte ho roztvárať, stačí ho roztĺcť paličkou na mäso na hrúbku asi 0,5 – 1 cm.
- Dajte bokom.
- Rozpáľte veľkú panvicu na strednom plameni a pridajte 1 lyžicu olivového oleja.
- Pridajte šalotku a restujte do mäkka, asi 3 minúty.
- Pridajte špenát a varte, kým nezvädne, asi 3 minúty.
- Preneste do sitka.
- Keď špenát dostatočne vychladne, vytlačte z neho všetku vlhkosť.
- Mali by ste mať asi 1 šálku špenátu.
- Preložte do stredne veľkej misy a vmiešajte strúhanku a syr.
- Dochuťte soľou a korením.
- Umiestnite steak na potravinársku fóliu tak, aby dlhá strana steaku smerovala k vám.
- Špenátovou zmesou rovnomerne potrite steak a ponechajte 2,5 cm okraj pozdĺž okraja najďalej od vás.
- Začnite stranou, ktorá je vám najbližšie, a použite ako pomôcku fóliu, zrolujte steak, jemne zatlačte na náplň, potom zvinutý steak zviažte potravinárskym povrázkom v rozostupoch 5 až 8 cm.
- Zvonku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Zostávajúce 2 lyžice olivového oleja rozohrejte vo veľkej panvici vhodnej do rúry na stredne vysokom plameni.
- Roládu opečte zo všetkých strán, asi 3 minúty z každej strany.
- Vložte panvicu do rúry a pečte 25 minút, alebo pokiaľ teplomer s okamžitým odpočtom vložený do stredu rolády neukáže 50 °C až 52 °C pre medium-rare.
- Preložte na doštičku, zakryte alobalom a nechajte 10 až 15 minút odpočívať.
- Ak chcete podávať, odstráňte z rolády povrázok a nakrájajte na plátky.
Vyskúšajte aj naše recepty na morčaciu roládu , na ktorých si pochutná celá vaša rodina!
Máme pre vás variantu so špenátom, sušenými paradajkami i šampiňónmi.