Naklepaný flank steak plnený slaninou a luxusným pestom z parmezánu, vlašských orechov, cesnaku a petržlenovej vňate je úplná delikatesa! Navyše je oveľa jednoduchšie na prípravu, než sa na prvý pohľad môže zdať.
Čo budete potrebovať
Na pesto:
- 1 šálka nasekanej petržlenovej vňate
- 1/2 šálky vylúpaných vlašských orechov
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu alebo syra pecorino
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané nahrubo
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
Na roládu:
- 200 g tenkých plátkov slaniny
- 1 flank steak s hmotnosťou cca 700 – 800 g
- soľ a čierne korenie
- plátky citróna na podávanie
Postup
- Vložte petržlenovú vňať, syr, cesnak, soľ a vlašské orechy do kuchynského robota.
- Premixujte.
- Znovu robota zapnite a pomaly prilievajte olivový olej, aby vám vzniklo krásne pesto.
- Na veľkej panvici opečte slaninu.
- Chcete ju mať uvarenú, ale nie chrumkavú, inak sa vám v roláde zlomí.
- Keď je slanina hotová, dajte ju stranou na papierové obrúsky.
- Umiestnite dve vrstvy plastovej fólie na veľkú pracovnú plochu a položte na ne flank steak.
- Zakryte ďalšou fóliou.
- Pomocou gumovej paličky, plochej strany paličky na mäso alebo prázdnej fľaše od vína rozklepte flank steak, aby bol cca centimeter hrubý alebo pokojne tenší.
- Mäso čas od času otočte, aby sa všetko rovnomerne rozklepalo.
- Odstráňte z mäsa fóliu a minútu alebo dve ho z oboch strán tlčte druhou stranou paličky.
- Pokiaľ nemáte paličku na mäso, môžete tento krok preskočiť.
- Pozrite sa na svoj steak.
- Budete ho rolovať tak, aby vlákna mäsa smerovali zo strany na stranu.
- Je to z toho dôvodu, že keď mäso neskôr nakrájate, bude krehkejšie, keď ho budete krájať cez vlákna.
- Pokiaľ vaše mäso nemá tvar štvorca alebo obdĺžnika, môžete ho trochu orezať, aby sa vám dobre plnilo.
- Posypte trochou soli a čierneho korenia.
- Na mäso rozotrite tenkú vrstvu pesta a ponechajte asi centimeter voľného miesta na všetkých stranách mäsa.
- Položte slaninu cez vlákna mäsa.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Roládu opatrne pevne zrolujte.
- Ak chcete, odrežte všetku slaninu, ktorá presahuje steak.
- Mäso zviažte 6 až 8 povrázkami.
- Roládu opečte na panvici s tukom zo slaniny.
- Roládu dajte do pekáča na rošt švom dole.
- Pokiaľ nemáte rošt, zaimprovizujte s stopkovým zelerom.
- Pečte 20-25 minút, alebo pokiaľ vnútro mäsa nebude mať 54 °C.
- Mäso vyberte z rúry a pred krájaním ho nechajte 10 minút odpočinúť.
- Roládu nakrájajte a podávajte s mesiačikmi citróna, ktoré pokrmu dodajú trochu kyslosti.