Toto luxusné kura upečené v rúre s plnkou z čerstvých byliniek, citrónu, semienok feniklu a špaldy jednoducho musíte vyskúšať! Prekvapivo je jednoduché na prípravu a pritom by ste sa ho nemuseli hanbiť servírovať ani v lepšej reštaurácii. Tak si ho poďte s nami upiecť!
Čo budete potrebovať
- 2 lyžičky semienok feniklu
- nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
- štipka sušených chilli vločiek
- 50 g masla, zmäknutého
- 1 lyžica repkového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2-3 vetvičky tymiánu
- 150 g špaldy
- 500 ml kuracieho vývaru
- hrsť listov žihľavy, blanšírované a nakrájané
- hrsť nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
- hrsť nasekaného estragónu
- 1 veľké kurča (s hmotnosťou cca 2-2,5 kg), izbové teploty
- morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Semená feniklu opekajte na malej panvici na strednom plameni asi minútu, kým sa nerozvonia.
- Rozdrvte v mažiari na hrubý prášok.
- Vezmite ½ nasekané žihľavy a zmiešajte ju so zmäknutým maslom, rozdrvenými feniklovými semienkami, čili vločkami, soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a tymián a opekajte asi 10 minút, kým cibuľa nezosklovatí.
- Pridajte špaldu.
- Zalejte vývarom a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a za občasného miešania varte odkryté, kým špalda nezmäkne a väčšina tekutiny sa nevsiakne – to bude trvať 20–25 minút.
- Pokiaľ zmes začne vyzerať sucho, dolejte ju vriacou vodou.
- Zložte z platne a vmiešajte zvyšné žihľavy, nasekanú petržlenovú vňať a estragón dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Uvoľnite na kurčaťu všetky výstuhy, vyberte droby, pokiaľ sú vo vnútri (uložte si ich do zásoby) a trochu odtiahnite nohy od tela, aby mohol horúci vzduch cirkulovať.
- Opatrne nadvihnite kožu, natrite polovicou masla prsia a prepracujte maslo až k stehnám.
- Kurča naplňte asi polovicou horúcej špaldovej zmesi – dutina by nemala byť zaplnená viac ako do dvoch tretín, pretože sa náplň zväčší.
- Kurča vložte do pekáča, prsia a stehná premasírujte zvyšným maslom a dochuťte soľou a korením.
- Do pekáča nalejte pohár horúcej vody, voľne prikryte alobalom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C.
- Pečte 30 minút, potom odkryte, kura polejte maslovou šťavou a vráťte do rúry.
- Znížte teplotu na 170 ° C a varte ďalších 45 minút až 1 hodinu, na posledných 10 minút zvýšte teplotu, ak chcete, aby bola koža trochu hnedšia a chrumkavejšia.
- Skontrolujte, či je kura prepečené prepichnutím stehna pri kosti ostrým nožom – šťava by mala vytiecť.
- Pred podávaním nechajte 20 minút odpočívať na teplom mieste.
- Plnku vydlabte a zmiešajte so šťavou a zvyšnou špaldou, mierne prehrejte.
- Každú porciu kurčaťa podávajte so štedrou lyžicou plnky a so šalátom.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?