Povýšte svoje pečené kura o minimálne dva levely vyššie! Plnka zo sušených sliviek, slaniny, vlašských orechov a šalvie mu dodá úplne nový rozmer. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 2 malé (asi 800 g každé) celé čerstvé kurčatá
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 veľké zemiaky, nakrájané na štvrtky
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/2 šálky suchého bieleho vína
- 1 šálka kuracieho vývaru
- dusený hrášok na podávanie
- fazuľa v pare, na podávanie
Na plnku:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 plátky slaniny, nakrájané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 70 g čerstvej strúhanky (vyrobené z deň starého chleba)
- 95 g vykôstkovaných sušených sliviek, nahrubo nasekaných
- 35 g opražených vlašských orechov, hrubo nasekaných
- 2 lyžice najemno nasekané šalvie
- 1 vajce, ľahko rozšľahané
Postup
- Na prípravu plnky rozohrejte olej na strednej panvici na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu, slaninu a cesnak a restujte za stáleho miešania 5 minút alebo kým cibuľa nezmäkne.
- Odstráňte z ohňa a nechajte 5 minút vychladnúť.
- Preneste do strednej misky.
- Pridajte strúhanku, sušené slivky, vlašské orechy, šalvia a vajcia a miešajte, aby sa všetko spojilo.
- Dochuťte soľou a korením.
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Kuracie dutiny opláchnite pod tečúcou studenou vodou.
- Osušte papierovou utierkou zvnútra aj zvonku.
- Lyžicou vložte plnku medzi kuracie dutiny.
- Nohy zviažte k sebe kuchynským povrázkom.
- Vložte do pekáča.
- Rovnomerne pokvapkajte polovicou oleja a dochuťte soľou a korením.
- Zemiaky dajte do misy a pokvapkajte zvyšným olejom.
- Dochuťte soľou a čiernym korením a jemne premiešajte.
- Rozložte zemiaky okolo kurčiat.
- Pečte v predhriatej rúre 45 minút.
- Vyberte z rúry.
- Presuňte kurčatá a zemiaky na servírovací tanier.
- Tekutinu z pekáča preložte do hrnca a dajte na sporák na vysoký plameň.
- Pridajte múku a varte za stáleho miešania 2 minúty.
- Pridajte víno a priveďte do varu.
- Prilejte kurací vývar a za stáleho miešania varte 3–4 minúty alebo kým sa omáčka nevyvarí a nezhustne.
- Omáčku ihneď podávajte s kuracím mäsom a zemiakmi.
- Podľa chuti servírujte aj s hráškom a fazuľami.
Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na plnku na Veľkú noc ako od babičky (s mäsom aj bez mäsa)!