Kurča s plnkou zo sušených sliviek a orechov

Kurča s plnkou zo sušených sliviek a orechov

Povýšte svoje pečené kura o minimálne dva levely vyššie! Plnka zo sušených sliviek, slaniny, vlašských orechov a šalvie mu dodá úplne nový rozmer. Presvedčte sa sami!

Čo budete potrebovať

  • 2 malé (asi 800 g každé) celé čerstvé kurčatá
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 4 veľké zemiaky, nakrájané na štvrtky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • dusený hrášok na podávanie
  • fazuľa v pare, na podávanie

Na plnku:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 plátky slaniny, nakrájané nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 70 g čerstvej strúhanky (vyrobené z deň starého chleba)
  • 95 g vykôstkovaných sušených sliviek, nahrubo nasekaných
  • 35 g opražených vlašských orechov, hrubo nasekaných
  • 2 lyžice najemno nasekané šalvie
  • 1 vajce, ľahko rozšľahané

Postup

  • Na prípravu plnky rozohrejte olej na strednej panvici na strednom plameni.
  • Pridajte cibuľu, slaninu a cesnak a restujte za stáleho miešania 5 minút alebo kým cibuľa nezmäkne.
  • Odstráňte z ohňa a nechajte 5 minút vychladnúť.
  • Preneste do strednej misky.
  • Pridajte strúhanku, sušené slivky, vlašské orechy, šalvia a vajcia a miešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Predhrejte rúru na 200°C.
  • Kuracie dutiny opláchnite pod tečúcou studenou vodou.
  • Osušte papierovou utierkou zvnútra aj zvonku.
  • Lyžicou vložte plnku medzi kuracie dutiny.
  • Nohy zviažte k sebe kuchynským povrázkom.
  • Vložte do pekáča.
  • Rovnomerne pokvapkajte polovicou oleja a dochuťte soľou a korením.
  • Zemiaky dajte do misy a pokvapkajte zvyšným olejom.
  • Dochuťte soľou a čiernym korením a jemne premiešajte.
  • Rozložte zemiaky okolo kurčiat.
  • Pečte v predhriatej rúre 45 minút.
  • Vyberte z rúry.
  • Presuňte kurčatá a zemiaky na servírovací tanier.
  • Tekutinu z pekáča preložte do hrnca a dajte na sporák na vysoký plameň.
  • Pridajte múku a varte za stáleho miešania 2 minúty.
  • Pridajte víno a priveďte do varu.
  • Prilejte kurací vývar a za stáleho miešania varte 3–4 minúty alebo kým sa omáčka nevyvarí a nezhustne.
  • Omáčku ihneď podávajte s kuracím mäsom a zemiakmi.
  • Podľa chuti servírujte aj s hráškom a fazuľami.
Pečené kurčatá plnené slivkovou plnkou v pekáči.
www.taste.com.au

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na plnku na Veľkú noc ako od babičky (s mäsom aj bez mäsa)!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.