V tomto recepte tvorí bohatú plnku slanina, šampiňóny, gaštany a čerstvé bylinky. V kombinácii s kuracím mäsom a zeleninou sa jedná o úplnú delikatesu!
Čo budete potrebovať
- 15 g masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 cibule, nakrájané nadrobno
- 2 plátky slaniny, nakrájané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 100 g hnedých šampiňónov, jemne nasekaných
- 1 lyžica nasekané čerstvé šalvie
- 2 lyžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- 450 g čerstvých gaštanov, olúpaných
- 60 g strúhanky
- 1/2 lyžičky jemne nastrúhanej pomarančovej kôry
- 1 celé kura s hmotnosťou 1,8 kg
- 8 šalotiek, olúpaných
- 3 pastieri, olúpané a nakrájané na hrubé plátky
- 60 ml suchého sherry
- 250 ml kuracieho vývaru
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Na panvici na strednom plameni rozohrejte maslo a 1 lyžicu oleja.
- Cibuľu, slaninu a cesnak restujte za stáleho miešania 4–5 minút alebo do zmäknutia.
- Pridajte šampiňóny, šalvia a tymian.
- Restujte 4 minúty alebo do zmäknutia.
- Pridajte 150 g gaštanov.
- Miešajte 1 minútu.
- Vmiešajte strúhanku a pomarančovú kôru.
- Nechajte 10 minút chladiť.
- Kurča naplňte strúhankovou zmesou.
- Pomocou kuchynského povrázku zviažte nohy k sebe.
- Vložte kura, šalotku a pastinák do veľkej panvice vhodnej do rúry.
- Pokvapkajte olejom.
- Okoreňte.
- Pečte, zeleninu počas toho raz otočte, po dobu 1 hodiny.
- Pridajte zvyšné gaštany.
- Pečte 15–20 minút alebo pokiaľ nie je kura prepečené.
- Kurča a zeleninu preložte na tanier.
- Udržujte v teple.
- Nalejte šťavu z panvice do džbánu.
- Odstráňte tuk z povrchu.
- Pridajte na panvicu sherry.
- Varte za stáleho miešania na strednom plameni 2–3 minúty alebo do zredukovania na polovicu.
- Pridajte šťavu z panvice a vývar.
- Varte za stáleho miešania 4–5 minút alebo do mierneho zredukovania.
- Preceďte do džbánu.
- Podávajte s kuracím mäsom a zeleninou.