Veľká noc sa blíži a preto sme si pre vás pripravili tento recept. Na plnku použite čerstvý medvedí cesnak a petržlenovú vňať, ktoré kurčaťu dodajú úžasný šmrnc.
Čo budete potrebovať
- 1 kura (cca 1,5 kg)
- 2x 1,5 cm hrubý plátok masla
- soľ
- korenie
Na plnku:
- 4 žemle alebo rožky (1 – 3 dni staré)
- 2 vajcia
- 150 g medvedieho cesnaku
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 150 g smotany na šľahanie
- 100 g masla
- muškátový oriešok
- soľ
- korenie
- ghí alebo olej
Postup
- Rožky alebo žemle nakrájajte na 1 – 2 cm kocky a opečte ich na panvici s olejom alebo ghí.
- Pridajte ich do veľkej misy a pridajte aj smotanu na šľahanie.
- Opatrne premiešajte a nechajte 10-15 minút lúhovať.
- Oddeľte žĺtok od bielkov.
- Z bielkov ušľahajte tuhý sneh.
- Žĺtky zmiešajte so zmäknutým maslom.
- Medvedí cesnak nakrájajte na 1 cm prúžky.
- K namočenému pečivu pridajte soľ, korenie, muškátový oriešok, medvedí cesnak a nasekanú petržlenovú vňať – opatrne premiešajte.
- Vmiešajte ušľahaný sneh z bielkov a žĺtky s maslom.
- Dobre premiešajte.
- Kurča dôkladne osoľte a okoreňte, zvnútra aj vonku.
- Dva kúsky masla pridajte pod kožu kuracích pŕs z ľavej aj pravej strany (kožu od mäsa ľahko oddelíte ako vrecko).
- Kurča naplňte plnkou, uzavrieme špáradlom alebo potravinárskym povrázkom a dajte na panvicu vhodnú do rúry alebo do zapekacej misy.
- Zvyšok náplne pridajte do panvice alebo zapekacej misy ku kurčaťu.
- Všetko pečte na 200 °C.
- Plnka bude potrebovať asi 20 minút dozlatista a kura asi 45 – 60 minút.