Kurča a kukurica v lahodnej smotanovej omáčke z bieleho vína, na tom navrstvené nakrájané zemiaky a syr, a všetko prepečené k dokonalosti. Skvelá večera, ktorú si každý zamiluje!
Čo budete potrebovať
- 250 g vareného kuracieho mäsa, nakrájaného
- 1 lyžica olivového oleja
- 4 plátky prerastenej slaniny, nakrájané na kúsky
- 1 šalotka alebo malá biela cibuľa nakrájaná na drobno
- 1 veľký pór, orezaný a nakrájaný na plátky
- 1 lyžica čerstvých lístkov tymiánu alebo 1 lyžička sušeného
- 150 ml bieleho vína
- 2 lyžice hladkej múky
- 250 ml kuracieho vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 200 g konzervovanej (scedené) alebo mrazenej kukurice
- 500 g zemiakov s nižším obsahom škrobu
- 45 g čerstvo nastrúhaného parmezánu alebo čedaru
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 220°C.
- Olivový olej rozohrejte vo veľkej panvici na strednom plameni (použite panvicu vhodnú do rúry).
- Do panvice pridajte nakrájanú slaninu a za občasného miešania opekajte, kým nezačne chrumkať, asi 5 minút.
- Pridajte šalotku a restujte 2-3 minúty, kým nezačne mäknúť.
- Potom pridajte pór, tymián a štipku soli a korenia a za občasného restujte varte asi 5 minút.
- Podlejte vínom a trochu zmiernite plameň.
- Dobre premiešajte a nechajte 10 minút zľahka prevariť.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na hrúbku asi 2-3 mm.
- Po troškách prisypávajte múku pórkovú zmes a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Potom pomaly v 2-3 dávkach prilievajte kurací vývar a vždy pred pridaním ďalšieho vývaru premiešajte do hladka.
- Pridajte horčicu, kukuricu a nakrájané kuracie mäso.
- Vmiešajte polovicu smotany, dobre premiešame a potom vmiešajte zvyšok smotany.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti a potom vypnite oheň.
- Plátky zemiakov rozložte vo vrstve cez krémovú kuraciu omáčku, potom posypte štipkou čierneho korenia a strúhaným syrom.
- Opatrne vložte do predhriatej rúry a pečte 35–40 minút.
- Podávajte!
Možno sa vám budú hodiť naše recenzie stolových rúr ! Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?