Gratinové zemiaky s kuracím mäsom, pórom a kukuricou

Gratinové zemiaky s kuracím mäsom, pórom a kukuricou

Kurča a kukurica v lahodnej smotanovej omáčke z bieleho vína, na tom navrstvené nakrájané zemiaky a syr, a všetko prepečené k dokonalosti. Skvelá večera, ktorú si každý zamiluje!

Čo budete potrebovať

  • 250 g vareného kuracieho mäsa, nakrájaného
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 4 plátky prerastenej slaniny, nakrájané na kúsky
  • 1 šalotka alebo malá biela cibuľa nakrájaná na drobno
  • 1 veľký pór, orezaný a nakrájaný na plátky
  • 1 lyžica čerstvých lístkov tymiánu alebo 1 lyžička sušeného
  • 150 ml bieleho vína
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 200 g konzervovanej (scedené) alebo mrazenej kukurice
  • 500 g zemiakov s nižším obsahom škrobu
  • 45 g čerstvo nastrúhaného parmezánu alebo čedaru
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • Predhrejte rúru na 220°C.
  • Olivový olej rozohrejte vo veľkej panvici na strednom plameni (použite panvicu vhodnú do rúry).
  • Do panvice pridajte nakrájanú slaninu a za občasného miešania opekajte, kým nezačne chrumkať, asi 5 minút.
  • Pridajte šalotku a restujte 2-3 minúty, kým nezačne mäknúť.
  • Potom pridajte pór, tymián a štipku soli a korenia a za občasného restujte varte asi 5 minút.
  • Podlejte vínom a trochu zmiernite plameň.
  • Dobre premiešajte a nechajte 10 minút zľahka prevariť.
  • Zemiaky olúpte a nakrájajte na hrúbku asi 2-3 mm.
  • Po troškách prisypávajte múku pórkovú zmes a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Potom pomaly v 2-3 dávkach prilievajte kurací vývar a vždy pred pridaním ďalšieho vývaru premiešajte do hladka.
  • Pridajte horčicu, kukuricu a nakrájané kuracie mäso.
  • Vmiešajte polovicu smotany, dobre premiešame a potom vmiešajte zvyšok smotany.
  • Dochuťte soľou a korením podľa chuti a potom vypnite oheň.
  • Plátky zemiakov rozložte vo vrstve cez krémovú kuraciu omáčku, potom posypte štipkou čierneho korenia a strúhaným syrom.
  • Opatrne vložte do predhriatej rúry a pečte 35–40 minút.
  • Podávajte!
Kurča a kukurica v lahodnej smotanovej omáčke z bieleho vína, na tom navrstvené nakrájané zemiaky a syr. To všetko servírované vo veľkej panvici s naberačkou.
www.carriecarvalho.com

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie stolových rúr ! Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.