Jednoduché grilované špízy z kreviet s marinádou z olivového oleja, cesnaku a čerstvých byliniek skvele fungujú ako ľahká večeru či luxusné predjedlo!
Čo budete potrebovať
Na marinádu:
- ⅓ šálky extra panenského olivového oleja
- kôra z 2 citrónov
- 4 nasekané strúčiky cesnaku
- ¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička oregana
- 1 lyžička papriky
- ½ lyžičky koriandra
- ½ lyžičky vločiek červeného chilli
Na krevety:
- 1 kg veľkých kreviet, olúpaných a bez črievok
- soľ podľa chuti
Postup
- Zmiešajte ingrediencie na marinádu v malej miske.
- Nechajte si 2 polievkové lyžice marinády v samostatnej miske na neskôr.
- Krevety osušte a dochuťte soľou.
- Vložte krevety do veľkej misy a zalejte ich marinádou.
- Premiešajte.
- Zakryte a dajte do chladničky na 20 až 30 minút (nenechávajte ich tam dlhšie).
- Napichnite krevety na špajle (asi 4 veľké krevety na špajli).
- Pokiaľ používate bambusové špajle, je potrebné ich najprv namočiť do vody aspoň na 30 minút.
- Zahrejte grilovaciu panvicu na stredne vysokom plameni, kým nebude horúca.
- Pridajte na ňu špízy z kreviet a opekajte z jednej strany asi 3 alebo 4 minúty.
- Otočte a grilujte ďalšie 2 až 3 minúty.
- Preneste grilované špízy na tanier a nalejte na ne zvyšnou marinádou, ktorú ste si predtým rezervovali.
- Pridajte kvapku citrónovej šťavy.
- Ihneď podávajte.