Jednoduchý a voňavý recept s lososom na panvici. Nie je nič lepšie ako krehké, rozpadajúce sa mäso ovonené luxusnou kombináciou byliniek a najlepšieho syra. Skúste aj ďalšiebylinkové kombinácie v týchto receptoch .
Čo budeme potrebovať
Na lososa
- 4 filety lososa s kožou
- 1 lyžička soli
- ¼ lyžičky čerstvo čierneho korenia
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 veľké šalotky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička červenej papriky
- 250 ml kokosového mlieka (alebo smotany na varenie)
- 80 g mascarpone
- 120 g parmezánu (strúhaného)
- 2 citróny
- 3 lyžice čerstvé pažítky
- 3 lyžice čerstvého kôpru
Na prílohu
- 2 stredné cukety (nakrájané)
- 4 lyžice panenského olivového oleja
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- 240 g kuskusu
- 2 lyžice píniových orieškov
- rukola
- chrumkavá bageta
Postup
- Filety lososa položte na tanier vyložený papierovou utierkou, aby uschli.
- Lososa z oboch strán osoľte a okoreňte.
- Rozpáľte olej vo veľkej nepriľnavej panvici na stredne vysokú teplotu.
- Keď je olej horúci, pridajte lososa kožou dole.
- Varte, kým nie je koža chrumkavá, asi 4–5 minút.
- Opatrne otočte a opekajte druhú stranu, asi 3 minúty.
- Lososa vyberieme z panvice a dáme bokom.
- Medzitým do rovnakej panvice pridajte nakrájanú šalotku a varte, kým nebude priehľadná, asi 3 minúty.
- Pridajte cesnak a varte ďalších 30 sekúnd.
- Zalejte kokosovým mliekom alebo hustou smotanou a syrom mascarpone a potom miešajte, kým sa syr úplne nerozpustí.
- Pridajte parmezán, šťavu z 2 citrónov a čerstvé bylinky a potom premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Ochutnajte omáčku a podľa potreby dochuťte.
- Odstráňte z platne, a potom vráťte lososa do panvice.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Položte cuketu na papier na pečenie a pokvapkajte 2 lyžicami oleja a dochuťte soľou a korením.
- Opekajte ju do mäkka, asi 15–20 minút.
- Dajte 300 ml vody do hrnca a priveďte do varu. Pridajte kuskus, zohrejte ho na miernej teplote, potom ho prikryte a nechajte bokom, kým sa všetka voda nevsiakne, asi 5 minút.
- Kuskus našuchorte vidličkou, pokvapkajte zvyšnými 2 lyžicami oleja. Pridajte cuketu a píniové oriešky.
- Jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Podávajte s lososom pripraveným na panvici a smotanovo-parmezánovou omáčkou.