Pokiaľ ste ešte nedali šancu údenému jazyku, je čas to zmeniť! Táto smotanová omáčka s chrenom sa s ním totiž skvele dopĺňa a dohromady vytvára úplnú delikatesu, o ktorú by bola škoda prísť.
Čo budete potrebovať
- 40 g kryštálového cukru
- 150 g masla
- 100 g hladkej múky
- 10 g celého čierneho korenia
- 10 g bobkového listu
- 30 ml hovädzieho bujónu
- 250 g chrenu
- 500 ml smotany na varenie
- 1,5 kg údeného bravčového jazyka
- 10 g nového korenia
- voda podľa potreby
Postup
- Údený jazyk varte spolu s bobkovým listom, novým korením a korením cca 90 minút.
- Uvarený jazyk vložte do ľadovej vody a po schladení stiahnite kožu.
- Vývar si nechajte bokom.
- Jazyk uložte do tepla nad paru.
- Z masla, hladkej múky a vývaru z uvareného jazyka (použite cca 1,5 litra) pripravte omáčku, pridajte hovädzí bujón, smotanu, nastrúhaný chren a cukor.
- Omáčku nechajte chvíľu povariť a potom podávajte s jazykom nakrájaným na plátky.
- Servírujte napríklad s knedličkami.