Krehké hovädzie mäso, varené spolu so zeleninou a servírované s luxusnou omáčkou z čerstvého chrenu, vývaru a smotany je čistá dokonalosť, ktorej sa len tak nenabažíte!
Čo budete potrebovať
Na mäso:
- 2 kg hovädzieho mäsa vhodného na dusenie (pliecko, glejka)
- 1 kg hovädzích kostí
- 1 pastier
- 2 mrkvy
- ½ zeleru
- 2 tenké póry
- 1 cibuľa
- 1 lyžička guličiek čierneho korenia
- 1 bobkový list
- 1 lyžička tymiánu
Na omáčku:
- 4 lyžice smotany na šľahanie
- 4 lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu
- 2 dni staré biele rožky
- soľ
- štipka cukru
- ½ zväzku najemno nakrájané pažítky
Postup
- Hovädzie kosti dajte do veľkého hrnca, zalejte vodou a priveďte do varu.
- Potom sceďte a dôkladne prepláchnite.
- Kosti dajte znovu do hrnca, zalejte 3 litre (približne 12 šálok) vody a znovu priveďte do varu.
- Hovädzie mäso umyte a pridajte ku kostiam, stiahnite plameň a duste asi 2 hodiny za občasného zbierania peny.
- Pór a koreňovú zeleninu nakrájajte nahrubo.
- Cibuľu olúpte a rozpolte.
- Na panvici rozohrejte olej a cibuľu opečte reznou stranou dole do hneda.
- Do hrnca k mäsu pridajte zeleninu, pór, polovičky cibule, korenie a guličky korenia a varte ďalšiu hodinu.
- Mäso je hotové, keď je mäkké a ľahko sa láme vidličkou.
- Na omáčku nastrúhajte 2 dni staré biele rožky a namočte ich do teplého vývaru.
- Miešajte metličkou do hladka.
- Pridajte nastrúhaný chren a priveďte do varu.
- Pridajte soľ, cukor a smotanu na šľahanie.
- Mäso vyberte z vývaru a nakrájajte ho na plátky hrubé ako prst.
- Vývar prelejte cez sitko a dajte bokom.
- Mäso preložte do servírovacej misky a podlejte trochou vývaru.
- Vršok pokvapkajte trochou chrenovej omáčky.
- Posypte pažítkou a podávajte.
Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na zdravé omáčky z chrenu vhodné nielen na rekonvalescenciu!