Táto omáčka s chrenom je možno trochu iná, než akú poznáte, ale je naozaj lahodná, jemná, plná chuti a krásne krémová. Vyskúšajte ju a uvidíte, že inú už nebudete chcieť variť!
Čo budete potrebovať
Na omáčku:
- 1 veľký čerstvý chren
- 200 g strúhaného chrenu v pohári
- 500 ml silného hovädzieho vývaru
- 200 ml sladkej 33% smotany
- 2 vrchovaté lyžice hladkej múky
- 1 vrchovatá lyžica bravčovej masti
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
- štipka mletého korenia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica octu
- pol strúčika cesnaku
Na mäso:
- 1 kg falošné hovädzie sviečkové alebo hovädzie špičky
- voda podľa potreby
- bobkový list
- 1 cibuľa
- 1 petržlen
- 1 mrkva
- 1/4 zeleru
Na knedľu:
- 1 šálka polohrubej múky
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 kocky droždia
- 300 ml plnotučného mlieka
- štipka cukru
- štipka soli
- 1 dcl repkového oleja
Postup
- Mäso opečte zo všetkých strán.
- Keď sa zatiahne, zalejte vodou a pridajte všetky ostatné ingrediencie na mäso.
- Za 2-3 hodinky vám vznikne krásne mäkké mäsko a dobrý vývar.
- Pripravte si knedľu.
- Do 200 ml vlažného mlieka zmiešaného so štipkou cukru nadroľte droždie a počkajte kým vzíde kvások.
- Zmiešajte obe múky, soľ, pridajte kvások s mliekom, zvyšok mlieka a 3/4 množstvo oleja.
- Vypracujte cesto a nechajte vykysnúť v zatvorenej plastovej mise.
- Po vykysnutí vyklopte na pomúčenú dosku a vyformujte do tvaru knedle.
- Na dno hrnca nalejte vodu, položte do neho paráčik, zakryte pokrievkou a nechajte vodu dôjsť k varu.
- Zvyškom oleja potrite paráčik, položte naň knedľu a potrite aj tú.
- Nechajte prikryté variť v pare cca 30 minút.
- V hrnci rozohrejte masť a poprášte ho múkou.
- Nechajte múku speniť a občas premiešajte.
- Prilejte vývar, pridajte korenie, soľ, čerstvý chren nastrúhaný na jemno, cesnak a nechajte pomaly variť.
- Potom pridajte chren z pohára, prehrejte a po častiach za stáleho miešania prilievajte smotanu.
- Nechajte pomaly variť, kým sa omáčka nezredukuje na vami požadovanú hustotu.
- Nakoniec dochuťte octom (nemusí byť) a premixujte ponorným mixérom do hladka.
- Stačí už iba naservírovať.
- Dobrú chuť!
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , v ktorých vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely. Kto vyhral v našom porovnaní?