Chrenová omáčka s vareným hovädzím a domácou knedľou

Chrenová omáčka s vareným hovädzím a domácou knedľou

Táto omáčka s chrenom je možno trochu iná, než akú poznáte, ale je naozaj lahodná, jemná, plná chuti a krásne krémová. Vyskúšajte ju a uvidíte, že inú už nebudete chcieť variť!

Čo budete potrebovať

Na omáčku:

  • 1 veľký čerstvý chren
  • 200 g strúhaného chrenu v pohári
  • 500 ml silného hovädzieho vývaru
  • 200 ml sladkej 33% smotany
  • 2 vrchovaté lyžice hladkej múky
  • 1 vrchovatá lyžica bravčovej masti
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • štipka mletého korenia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica octu
  • pol strúčika cesnaku

Na mäso:

  • 1 kg falošné hovädzie sviečkové alebo hovädzie špičky
  • voda podľa potreby
  • bobkový list
  • 1 cibuľa
  • 1 petržlen
  • 1 mrkva
  • 1/4 zeleru

Na knedľu:

  • 1 šálka polohrubej múky
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 kocky droždia
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • štipka cukru
  • štipka soli
  • 1 dcl repkového oleja

Postup

  • Mäso opečte zo všetkých strán.
  • Keď sa zatiahne, zalejte vodou a pridajte všetky ostatné ingrediencie na mäso.
  • Za 2-3 hodinky vám vznikne krásne mäkké mäsko a dobrý vývar.
  • Pripravte si knedľu.
  • Do 200 ml vlažného mlieka zmiešaného so štipkou cukru nadroľte droždie a počkajte kým vzíde kvások.
  • Zmiešajte obe múky, soľ, pridajte kvások s mliekom, zvyšok mlieka a 3/4 množstvo oleja.
  • Vypracujte cesto a nechajte vykysnúť v zatvorenej plastovej mise.
  • Po vykysnutí vyklopte na pomúčenú dosku a vyformujte do tvaru knedle.
  • Na dno hrnca nalejte vodu, položte do neho paráčik, zakryte pokrievkou a nechajte vodu dôjsť k varu.
  • Zvyškom oleja potrite paráčik, položte naň knedľu a potrite aj tú.
  • Nechajte prikryté variť v pare cca 30 minút.
  • V hrnci rozohrejte masť a poprášte ho múkou.
  • Nechajte múku speniť a občas premiešajte.
  • Prilejte vývar, pridajte korenie, soľ, čerstvý chren nastrúhaný na jemno, cesnak a nechajte pomaly variť.
  • Potom pridajte chren z pohára, prehrejte a po častiach za stáleho miešania prilievajte smotanu.
  • Nechajte pomaly variť, kým sa omáčka nezredukuje na vami požadovanú hustotu.
  • Nakoniec dochuťte octom (nemusí byť) a premixujte ponorným mixérom do hladka.
  • Stačí už iba naservírovať.
  • Dobrú chuť!
Hovädzie plátky s omáčkou z chrenu a žemľovou knedľou na tanieri.
www.láskavhrncoch.blogspot.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , v ktorých vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely. Kto vyhral v našom porovnaní?

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.