Táto polievka má svoj pôvod v talianskej Florencii. Skúste niečo nové a ochutnajte túto netradičnú verziu.
Ingrediencie
- 900 g očistených držiek
- 450g paradajkového pyré
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 stonka stopkového zeleru
- 2 lyžice oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ pohára bieleho vína
- 100 g parmezánu
- 8 lístkov čerstvej bazalky
- 1 šálka vínneho octu
- voda
- soľ a korenie
Postup
- Očistené držky nakrájame na prúžky uvaríme vo vode so soľou a octom, dĺžka varenia by mala byť asi 15 minút kým nezmäknú.
- Rozpálime olej a orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler. Pridáme prelisovaný cesnak.
- Akonáhle nám zelenina začne mäknúť pridáme paradajkové pyré a varené držky.
- Prilejeme víno, vodu, natrhanú čerstvú bazalku a necháme na miernom plameni variť asi 1-2 hodiny, podľa toho ako veľmi chceme držky mäkké.
- Podávame so strúhaným parmezánom.