Zapekané červené zemiaky, batáty a zeler s parmezánom a syrom gruyere sú zdravšou verziou klasických gratinovaných zemiakov. Zároveň sa jedná o veľmi chutný pokrm, ktorý poslúži ako dokonalá príloha alebo samostatný hlavný chod.
Čo budete potrebovať
- 2 batáty, olúpané a nakrájané na 0,5 cm hrubé plátky
- 2 červené zemiaky, olúpané a nakrájané na 0,5 cm hrubé plátky
- 1 zeleru, olúpaný a nakrájaný na 0,5 cm hrubé plátky
- 1/3 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky parmezánu, strúhaného
- 1 a 1/2 šálky syra gruyere, nastrúhaného
- 2 šálky smotany na varenie
- 1 thajská chilli paprička, nasekaná
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/2 šálky nakrájanej jarnej cibuľky
- 1 lyžička nasekaných čerstvých byliniek, ako je rozmarín a tymián
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého korenia
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Batáty, zemiaky a zeler nakrájajte na tenké plátky.
- V malom hrnci zmiešajte smotanu, jarnú cibuľku, cesnak, chilli a bylinky.
- Priveďte do varu.
- Osoľte a okoreňte.
- Dajte bokom.
- Batáty navrstvite do zapekacej misy postriekanej olejom v spreji.
- Posypte 1 lyžicou hladkej múky.
- Pridajte vrstvu syra.
- Časť smotanovej zmesi nalejte na batáty.
- Pridajte vrstvu červených zemiakov, múku a trochu smotanovej zmesi.
- To isté urobte s zelerom.
- Pokračujte vo vrstvení, kým nespotrebujete všetky zemiaky, batáty, zeler, múku a smotanovú zmes.
- Zeleninu posypte zvyšným strúhaným syrom.
- Zapekaciu misu zakryte alobalom a pečte 50-60 minút.
- Na posledných 10 minút pečenia alobal zložte.
- Vyberte z rúry a podávajte.
Zapekanie alebo gratinovanie patrí medzi obľúbené spôsoby prípravy pokrmov hlavne vďaka svojej jednoduchosti a výborným výsledkom. Pripravili sme si pre vás aj ďalších 7 vynikajúcich receptov na gratinované pokrmy , ktoré si obľúbite.