Dokonalé krehké zemiaky a schwarzwaldská šunka v krémovej syrovej omáčke spoločne vytvárajú sýty a lahodný pokrm, ktorý sa skvele hodí ako večera počas všedného dňa. Je jednoduchý na prípravu a zachutí celej vašej rodine.
Čo budete potrebovať
- 1 kg olúpaných múčných zemiakov
- 3 lyžice masla
- 1 šálka nakrájanej cibule
- 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu alebo ½ lyžičky sušeného
- 1/4 šálky hladkej múky
- 1 a ½ šálky smotany k šľahaná
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky bieleho korenia
- niekoľko kvapiek pálivej omáčky, ako je Tabasco alebo Sriracha
- ¼ lyžičky worcesterskej omáčky
- muškátový oriešok podľa chuti
- ¼ lyžičky mletej horčice
- 230 g strúhaného čedaru
- 500 g schwarzwaldskej šunky, nakrájané na tenké plátky
- 230 g strúhanej mozzarelly
Postup
- Pomocou mandolíny alebo ostrého noža olúpte a nakrájajte zemiaky na hrúbku 0,3 cm.
- Nechajte ich v miske so studenou vodou a osušte ich, až ich budete pripravení použiť.
- V strednom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo a pridajte cibuľu, petržlenovú vňať a tymián.
- Restujte asi tri minúty, alebo kým cibuľa nezosklovatí.
- Znížte teplotu, pridajte múku a premiešajte.
- Varte ešte asi tri minúty, alebo kým nezmizne vôňa surovej múky.
- Pridajte smotanu, soľ, korenie, pikantnú omáčku, worcesterskú omáčku, muškátový oriešok, mletú horčicu a 1 a ½ šálky strúhaného čedaru.
- Miešajte na strednom plameni, kým sa syr nerozpustí v omáčke, potom zložte z ohňa.
- Zahrejte rúru na 175 stupňov Cesia.
- Dvoj až trojlitrovú panvicu vhodnú do rúry alebo zapekaciu misu nastriekajte olejom v spreji.
- Na dno panvice dajte malé množstvo omáčky.
- Jednu štvrtinu zemiakov nasypte na omáčku a zakryte dno.
- Na zemiaky navrstvite jednu tretinu šunky.
- Ďalej pridajte tretinu zvyšnej omáčky a ďalšiu štvrtinu zemiakov a polovicu nastrúhanej mozzarelly.
- Pridajte ďalšiu tretinu šunky, tretinu omáčky, štvrtinu zemiakov, poslednú tretinu šunky, druhú polovicu mozzarelly, poslednú štvrtinu zemiakov a zvyšok omáčky.
- Vrch posypte zvyšným nastrúhaným čedarom.
- Pečte odkryté po dobu jednej hodiny a 20 minút, alebo kým zemiaky po prepichnutí vidličkou alebo špajdľou nie sú mäkké.
- Nechajte 30 minút odležať.
- Servírujte.
Užite si aj naše jednoduché recepty na zapečeného lososa v 5 rôznych variantoch! Konzumovať ho môžete so zemiakmi, ryžou či zeleninovým šalátom.