Gratinované zemiaky s údeným lososom a paprikovou omáčkou

Gratinované zemiaky s údeným lososom a paprikovou omáčkou

Tenké plátky zemiakov vrstvené s cibuľou, petržlenovou vňaťou, údeným lososom, množstvom syra a bohatou smotanovou paprikovou omáčkou, posypané panko strúhankou a zapečené do chrumkava, sú úplnou lahôdkou, ktorú jednoducho musíte vyskúšať!

Čo budete potrebovať

Na omáčku:

  • 1 a ¾ šálky plnotučného mlieka
  • 2 a ½ lyžice hladkej múky
  • 1 lyžica údené papriky
  • ¼ lyžičky mletého kajenského korenia
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3 a ½ lyžice masla

Na gratinované zemiaky:

  • 3 lyžice masla (plus ďalší na vymazanie zapekacej misky)
  • 1 šálka nasekanej cibule
  • 1 lyžica sušeného tymiánu
  • 1 lyžička lisovaného cesnaku
  • ½ lyžičky soli
  • ½ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • ½ šálky smotany na varenie
  • 1 kg zemiakov
  • 110 g údeného lososa
  • ¾ šálky panko strúhanky
  • 4 šálky strúhaného čedaru

Postup

  • Nalejte mlieko do misky a ohrievajte v mikrovlnnej rúre cca 90 sekúnd.
  • Do misky dajte múku, papriku, kajenské korenie, soľ a korenie a premiešajte.
  • Do hrnca pridajte 2 a ½ lyžice masla a zohrejte.
  • Keď je maslo rozpustené, pridajte zmes múky a korenia a za stáleho miešania gumovou stierkou 2 minúty povarte.
  • Hrniec zložte z platne a za stáleho miešania drôtenou metličkou do neho pomaly prilievajte teplé mlieko.
  • Vráťte hrniec na oheň a priveďte zmes do varu za stáleho miešania.
  • Nechajte minútu variť.
  • Zložte z platne a vmiešajte zvyšnú lyžicu masla.
  • Podľa chuti dosoľte.
  • Prikryte a udržujte teplé.
  • Zahrejte rúru na 190 stupňov Celzia a vymažte maslom štvorcovú zapekaciu misu o veľkosti 20 alebo 23 cm.
  • Do panvice pridajte 2 lyžice masla.
  • Keď je maslo rozpustené, pridajte nasekanú cibuľu a za občasného miešania restujte, kým nie je mäkká, asi 5-6 minút.
  • Pridajte sušený tymián, cesnak a soľ a za stáleho miešania restujte ešte minútu.
  • Zložte z platne a vmiešajte petržlenovú vňať a smotanu.
  • Dajte bokom.
  • Naplňte hrniec vodou a pridajte 1 lyžicu soli.
  • Nastavte na vysokú teplotu a priveďte do varu.
  • Zemiaky olúpte a nakrájajte na 0,5 cm hrubé plátky.
  • Zemiaky vhoďte do vriacej vody a nechajte variť do mäkka, asi 6 minút.
  • Sceďte.
  • Pridajte polovicu zemiakov v rovnomernej vrstve na dno maslom vymastenej formy.
  • Na zemiaky rozprestrite cibuľovú zmes, posypte kúskami údeného lososa a šálkou strúhaného syra.
  • Pridajte zvyšné zemiaky.
  • Zadnou stranou plochej stierky zatlačte na zemiaky.
  • Navrch dajte 1 a ½ šálky syra, paprikovú omáčku a zvyšnú 1 a ½ šálky syra.
  • Rozpustite zvyšnú lyžicu masla v malej miske v mikrovlnnej rúre.
  • Do misy kuchynského robota pridajte strúhanku panko, zalejte maslom a 5-krát alebo 6-krát premixujte.
  • Na vrch zapekacej misy rozprestrite strúhanku.
  • Zapekaciu misu položte na plech a pečte 35–40 minút.
  • Pred podávaním nechajte 10 minút odležať.
Tenké plátky zemiakov vrstvené s cibuľou, petržlenovou vňaťou, údeným lososom, množstvom syra a bohatou smotanovou paprikovou omáčkou, posypané panko strúhankou a zapečené do chrumkava, servírované v zapekacej mise.
www.alittleandalot.com

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie stolových rúr ! Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.