Tenké plátky zemiakov vrstvené s cibuľou, petržlenovou vňaťou, údeným lososom, množstvom syra a bohatou smotanovou paprikovou omáčkou, posypané panko strúhankou a zapečené do chrumkava, sú úplnou lahôdkou, ktorú jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
Na omáčku:
- 1 a ¾ šálky plnotučného mlieka
- 2 a ½ lyžice hladkej múky
- 1 lyžica údené papriky
- ¼ lyžičky mletého kajenského korenia
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 3 a ½ lyžice masla
Na gratinované zemiaky:
- 3 lyžice masla (plus ďalší na vymazanie zapekacej misky)
- 1 šálka nasekanej cibule
- 1 lyžica sušeného tymiánu
- 1 lyžička lisovaného cesnaku
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- ½ šálky smotany na varenie
- 1 kg zemiakov
- 110 g údeného lososa
- ¾ šálky panko strúhanky
- 4 šálky strúhaného čedaru
Postup
- Nalejte mlieko do misky a ohrievajte v mikrovlnnej rúre cca 90 sekúnd.
- Do misky dajte múku, papriku, kajenské korenie, soľ a korenie a premiešajte.
- Do hrnca pridajte 2 a ½ lyžice masla a zohrejte.
- Keď je maslo rozpustené, pridajte zmes múky a korenia a za stáleho miešania gumovou stierkou 2 minúty povarte.
- Hrniec zložte z platne a za stáleho miešania drôtenou metličkou do neho pomaly prilievajte teplé mlieko.
- Vráťte hrniec na oheň a priveďte zmes do varu za stáleho miešania.
- Nechajte minútu variť.
- Zložte z platne a vmiešajte zvyšnú lyžicu masla.
- Podľa chuti dosoľte.
- Prikryte a udržujte teplé.
- Zahrejte rúru na 190 stupňov Celzia a vymažte maslom štvorcovú zapekaciu misu o veľkosti 20 alebo 23 cm.
- Do panvice pridajte 2 lyžice masla.
- Keď je maslo rozpustené, pridajte nasekanú cibuľu a za občasného miešania restujte, kým nie je mäkká, asi 5-6 minút.
- Pridajte sušený tymián, cesnak a soľ a za stáleho miešania restujte ešte minútu.
- Zložte z platne a vmiešajte petržlenovú vňať a smotanu.
- Dajte bokom.
- Naplňte hrniec vodou a pridajte 1 lyžicu soli.
- Nastavte na vysokú teplotu a priveďte do varu.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na 0,5 cm hrubé plátky.
- Zemiaky vhoďte do vriacej vody a nechajte variť do mäkka, asi 6 minút.
- Sceďte.
- Pridajte polovicu zemiakov v rovnomernej vrstve na dno maslom vymastenej formy.
- Na zemiaky rozprestrite cibuľovú zmes, posypte kúskami údeného lososa a šálkou strúhaného syra.
- Pridajte zvyšné zemiaky.
- Zadnou stranou plochej stierky zatlačte na zemiaky.
- Navrch dajte 1 a ½ šálky syra, paprikovú omáčku a zvyšnú 1 a ½ šálky syra.
- Rozpustite zvyšnú lyžicu masla v malej miske v mikrovlnnej rúre.
- Do misy kuchynského robota pridajte strúhanku panko, zalejte maslom a 5-krát alebo 6-krát premixujte.
- Na vrch zapekacej misy rozprestrite strúhanku.
- Zapekaciu misu položte na plech a pečte 35–40 minút.
- Pred podávaním nechajte 10 minút odležať.
Možno sa vám budú hodiť naše recenzie stolových rúr ! Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?