Na tenké plátky nakrájané zemiaky sa šalviou zapečené v zmesi kyslej smotany, chrenu a parmezánu. Je to jednoduchý pokrm, ktorý môžete servírovať ako samostatný hlavný chod alebo ako prílohu k mäsu alebo rybám.
Čo budete potrebovať
- 8 zemiakov
- 250 ml kyslej smotany
- 2 lyžičky chrenu
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
- 1 lyžička šalvie
- 100 g parmezánu plus ďalší na posypanie
- 3 lyžice masla
- soľ a čierne korenie
Postup
- Zemiaky olúpte a pomocou mandolíny nakrájajte na veľmi tenké plátky.
- V širokom hrnci rozohrejte maslo, pridajte cesnak a zemiaky.
- Dajte na stredne nízky plameň a restujte, kým zmes nie je svetlo zlatá, asi 15 minút.
- Dochuťte soľou a korením.
- V mise zmiešajte kyslú smotanu s chrenom, parmezánom a šalviou a dochuťte soľou a korením.
- Na dno tortovej formy dajte vrstvu zemiakov a potrite 2-3 lyžicami smotanovej omáčky.
- Dajte ďalšiu vrstvu zemiakov, potrite omáčkou a opakujte so zvyškom zemiakov.
- Všetko zakončite vrstvou omáčky a posypte parmezánom.
- Prikryte alobalom a pečte 40 minút pri 180 °C.
- Odstráňte alobal a pečte ďalších 10 minút dozlatista.
- Dobrú chuť!