Najlepšia príloha všetkých čias! Sýta, krémová, maslová a jednoducho delikátna! Také sú tieto zapečené zemiaky so smotanou, maslom a čedarom.
Čo budete potrebovať
- 1,5 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných na cca 2,5 cm kocky
- ¼ šálky masla
- 2 šalotky, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- ¼ šálky hladkej múky
- 2 šálky kuracieho vývaru
- ¾ šálky smotany na šľahanie
- 2 šálky strúhaného čedaru
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice nasekané čerstvé pažítky
Postup
- Vložte zemiaky do veľkého hrnca a zalejte studenou osolenou vodou.
- Priveďte do varu.
- Znížte teplotu, prikryte a varte, kým zemiaky nezmäknú, asi 5 minút.
- Sceďte a dajte bokom.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Zapekaciu misku s rozmermi 23 x 33 cm zľahka nastriekajte olejom v spreji.
- Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo.
- Pridajte cesnak a šalotku a restujte za častého miešania do mäkka, asi 3–4 minúty.
- Vmiešajte múku a restujte, kým ľahko nezhnedne, asi 1 minútu.
- Postupne zašľahajte kurací vývar a smotanu na šľahanie.
- Priveďte do varu.
- Znížte teplotu a varte za stáleho miešania, kým sa zmes nezredukuje a nezhustne, asi 5 minút.
- Odstráňte zo sporáka a vmiešajte 3/4 šálky čedaru a horčicu.
- Vmiešajte zemiaky a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Do pripravenej zapekacej misy rozprestrite zemiakovú zmes.
- Vložte do rúry a pečte, kým zemiaky nezmäknú a zmes nezhustne, asi 35-40 minút.
- Posypte zvyšné 1 a 1/4 šálkou čedaru.
- Vložte do rúry a pečte dozlatista, asi 3 minúty.
- Nechajte 5 minút odstáť.
- Ihneď podávajte ozdobené čerstvou pažítkou.