Zapekané smotanové zemiaky s čedarom

Zapekané smotanové zemiaky s čedarom

Najlepšia príloha všetkých čias! Sýta, krémová, maslová a jednoducho delikátna! Také sú tieto zapečené zemiaky so smotanou, maslom a čedarom.

Čo budete potrebovať

  • 1,5 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných na cca 2,5 cm kocky
  • ¼ šálky masla
  • 2 šalotky, nakrájané na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • ¼ šálky hladkej múky
  • 2 šálky kuracieho vývaru
  • ¾ šálky smotany na šľahanie
  • 2 šálky strúhaného čedaru
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice nasekané čerstvé pažítky

Postup

  • Vložte zemiaky do veľkého hrnca a zalejte studenou osolenou vodou.
  • Priveďte do varu.
  • Znížte teplotu, prikryte a varte, kým zemiaky nezmäknú, asi 5 minút.
  • Sceďte a dajte bokom.
  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Zapekaciu misku s rozmermi 23 x 33 cm zľahka nastriekajte olejom v spreji.
  • Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo.
  • Pridajte cesnak a šalotku a restujte za častého miešania do mäkka, asi 3–4 minúty.
  • Vmiešajte múku a restujte, kým ľahko nezhnedne, asi 1 minútu.
  • Postupne zašľahajte kurací vývar a smotanu na šľahanie.
  • Priveďte do varu.
  • Znížte teplotu a varte za stáleho miešania, kým sa zmes nezredukuje a nezhustne, asi 5 minút.
  • Odstráňte zo sporáka a vmiešajte 3/4 šálky čedaru a horčicu.
  • Vmiešajte zemiaky a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Do pripravenej zapekacej misy rozprestrite zemiakovú zmes.
  • Vložte do rúry a pečte, kým zemiaky nezmäknú a zmes nezhustne, asi 35-40 minút.
  • Posypte zvyšné 1 a 1/4 šálkou čedaru.
  • Vložte do rúry a pečte dozlatista, asi 3 minúty.
  • Nechajte 5 minút odstáť.
  • Ihneď podávajte ozdobené čerstvou pažítkou.
Gratinované zemiaky so smotanou, maslom a čedarom v pekáči.
www.damndelicious.net

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.