Jedná sa o veľmi krehké svadobné pečivo, ktoré je veľkým hitom, dá sa totiž pripraviť nielen v tejto malej verzii, ale aj v klasickej veľkej ako bežný zákusok. Ako krém je možné použiť v podstate čokoľvek, či už puding, tvaroh alebo aj maslový krém. Fantázii sa medze nekladú.
Ingrediencie:
Na tartaletky:
- 1 a ½ hrnčeka hladkej múky
- ⅓ hrnčeka práškového cukru
- ¼ lyžičky soli
- ½ hrnčeka vyhladeného čerstvého masla
- 1 vaječný žĺtok z veľkého vajca
- 1 polievková lyžica smotany na šľahanie (33 %)
Krémová náplň:
- 2 a ¾ hrnčeka mlieka
- ⅔ hrnčeka cukru
- ¼ hrnčeka kukuričného škrobu
- ⅛ lyžičky soli
- 4 vaječné žĺtky z veľkých vajec
- 2 polievkové lyžice čerstvého masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Glazúra:
- ¼ hrnčeka ríbezľového želé
Na ozdobu:
- Čerstvé ovocie – jahody, kivi, čučoriedky, čerešne, broskyne atď.
Postup:
Príprava tartaletiek:
- Do nádoby kuchynského robota dáme múku, práškový cukor, soľ a premiešame.
- Maslo nakrájame na plátky a prihodíme do múčnej zmesi. Pomocou pulzného tlačidla niekoľkokrát premiešame, až kým nebude zmes pripomínať svojou konzistenciou ovsené vločky.
- Pridáme žĺtok aj smotanu a mixujeme, kým sa všetko nezačne lepiť. Keď bude zmes suchá, prilejeme ešte niekoľko kvapiek smotany.
- Cesto vytvarujeme do valčeka, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky minimálne na 30 minút.
- Pokiaľ používame klasické formičky na košíčky, vystriekame ich kuchynským olejom, pokiaľ používame silikónové, nemusíme nič.
- Valček cesta rozdelíme na 12 rovnakých dielov a každý diel pomocou valčeka vyvaľkáme medzi dvoma kusmi fólie do guľatej placky, ktorá bude o kúsok väčšia ako forma na košíček.
- Každé koliesko vtlačíme do formičky tak, aby nebolo cesto príliš tenké. Pokiaľ bude niečo prečuhovať, odrežeme cesto tak, aby končilo zároveň s okrajom formičky.
- Takto pripravené košíčky dáme do chladničky ideálne cez noc.
- Nasledujúci deň dáme formičky na plech a každú vyložíme alobalom a vytvarujeme podľa košíčka.
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov, potom vložíme košíčky a pečieme zhruba 10 minút.
- Po desiatich minútach odstránime alobal a pečieme ešte ďalšie 4 minúty, aby získali tartaletky zlatistý nádych.
Krémová náplň a glazúra:
- Do nádoby kuchynského robota dáme mlieko, cukor, kukuričný škrob, soľ aj žĺtky.
- Mixujeme zhruba 10 sekúnd a potom prelejeme do dvojlitrovej sklenenej misky, ktorá je vhodná na použitie v mikrovlnnej rúre.
- Misku vložíme do mikrovlnky na HIGH stupeň po dobu 6 – 7 minút. Po 3 minútach rozšľaháme, vložíme späť a potom šľaháme každú minútu.
- Ak nebude po 7 minútach krém hustý, dáme ho ešte na pár minút späť do mikrovlnnej rúry.
- Hustý krém vyberieme z rúry, pridáme maslo, vanilkový extrakt a šľaháme, kým nie je zmes hladká.
- Krémom naplníme vychladnuté košíčky a ozdobíme nakrájaným ovocím.
- Nakoniec rozpustíme v mikrovlnnej rúre či na sporáku ríbezľové želé a pomocou kuchynského štetca potrieme každý kúsok ovocia, vďaka čomu získa ten správny lesk.