Tento recept si zamilujete pre jeho jednoduchosť a vynikajúcu chuť. Sami spoznáme, že je to priam návyková pochúťka. A keď si ešte omrknete recepty na vafle , na ktoré potom dáte pokojne aj len jeden kopček tejto zmrzky, olíznete všetkých desať.
Ingrediencie:
- 1 a ¾ hrnčeka hustej smotany
- 1 a ¼ hrnčeka plnotučného mlieka
- ¾ hrnčeka cukru
- ⅛ lyžičky jemnej morskej soli
- 1 vanilkový struk pozdĺžne rozpolený (alebo 1 polievková lyžica vanilkového extraktu)
Na ozdobu:
- 2 hrnčeky jemných vanilkových sušienok
Postup:
- Do hrnca nalejeme 1 hrnček smotany, pridáme cukor a soľ.
- Vyškriabeme semienka z vanilkového lusku, dáme do hrnca a vhodíme aj samotný lusk, z ktorého sme získali semienka.
- Túto zmes zahrejeme na stredne vysokom stupni, aby sa rozpustil cukor.
- Po celý dom miešame, aby sa nám to neprichytilo.
- Odstavíme z platne, pridáme zvyšnú smotanu a mlieko.
- Premiešame, aby sa všetko pekne prepojilo a dáme vychladiť do chladničky.
- Akonáhle je zmes vychladená, vyberieme ju z chladničky, vyberieme vanilkový struk a ľahko prešľaháme.
- Preložíme do zmrzlinovača, pričom sa držíme pokynov od daného výrobcu tej značky, ktorú vlastníme.
- Hotovú zmrzlinu preložíme do vzduchotesnej nádoby a uložíme do mrazničky najlepšie do druhého dňa. No a je hotovo.
- Kto chce, môže pri servírovaní posypať drvenými vanilkovými sušienkami, ale nie je to nutné.
Tip: Pokiaľ používame namiesto vanilkového struku vanilkový extrakt, potom je postup rovnaký, len ten extrakt pridáme až po odstavení hrnca z platne.
Kto nemá zmrzlinovač, dá zmes po vychladení do nádoby mixéra alebo kuchynského robota a šľahá na najvyššie otáčky cca 2–3 minúty, až potom uloží do vzduchotesnej nádoby a do mrazničky.