Veselí soby sú obľúbenými sušienkami, ktoré sa priamo rozplynú na jazyku, pričom vaše chuťové poháriky pohladia jemná karamelová náplň a vynikajúca čokoláda.
Ingrediencie:
- 20 maslových sušienok
- 20 bielych mini marshmallows
- 10 bielych marshmallow bežnej veľkosti
- 40 kúskov mliečnej čokolády
- 20 lentiliek alebo tomu podobných cukríkov
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
- 1/3 hrnčeka hnedého cukru
- 50 g masla
- 1 hrnček rozpustenej mliečnej čokolády
- 20 mini okrúhlych praclíkov (nakrájaných na 1/2, aby vznikli parohy)
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme si dve nízke formy s 12 otvormi. Otočíme ich dnom hore a všetkých dvadsať sušienok na ne rozprestrieme.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 3 až 4 minúty, aby sušienky zmäkli. Potom vyberieme z rúry a rýchlo zatlačíme zmäknuté sušienky pomocou lyžice do jednotlivých otvorov, aby sa vytvarovali do tvaru pohára.
- Odložíme nabok a necháme úplne vychladnúť.
- Kuchynskými nožnicami rozstrihneme mini marshmallow na polovicu, aby vznikli dve kolieska. Na každú lepkavú polovicu dáme kúsok mliečnej čokolády, aby vznikli očká.
- Bežne veľké marshmallow tiež rozdelíme na polovice a na každú polovicu prilepíme lentilku alebo iný podobný cukrík, tým nám vznikne sobí nos. Oboje zatiaľ odložíme bokom.
- Do malého hrnca nalejeme sladené kondenzované mlieko, pridáme cukor, maslo a na strednú teplotu varíme za stáleho miešania do zhustnutia, cca 10 minút.
- Ešte teplú karamelovú zmes rovnomerne rozdelíme do pohárikov zo sušienok.
- Necháme chvíľku ochladiť a potom do všetkých otvorov rozdelíme rozpustenú mliečnu čokoládu.
- Ozdobíme sobím nosom, pridáme očká, a nakoniec naaranžujeme polovice praclíkov ako parohy soba Rudolfa.
- Počkáme až všetko vychladne a zatuhne. Môžeme rovno servírovať alebo dať ešte vychladiť do chladničky.