Guláš si môžete pripraviť aj z husi. Nie je to síce úplne tradičné, ale o to je výsledok chutnejší. Tento pokrm je skvelý ako slávnostný či nedeľný obed a určite uspokojí aj tých najnáročnejších stravníkov.
INGREDIENCIA
- 3 malé husie prsia (každé asi 500 g)
- 2 lyžice husieho tuku
- 2 veľké cibule
- 2 veľké strúčiky cesnaku
- 0,5 zväzku majoránky, čerstvé
- 1 bio citrón
- 5 vetvičiek paliny
- soľ a korenie
- 0,5 lyžičky mletej sladkej papriky
- 1 lyžička rasce
- 300 ml červeného suchého vína
- 400 ml zeleninového vývaru
- 250 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 150 ml vody
- 2 plátky slaniny
- 4 stonky pažítky
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 1 lyžica studenej vody
POSTUP
- Z husích pŕs stiahneme kožu (necháme si ju, môžeme ju ešte použiť) a nakrájame ich na 3 cm kocky.
- Dochutíme soľou a korením a dáme bokom.
- Citrón umyjeme horúcou vodou a olúpeme ho škrabkou.
- Otrháme lístky majoránu, cibuľu a cesnak nakrájame na jemné plátky, dáme bokom do misy s palinou, rascou a citrónovou kôrou.
- V pekáči rozohrejeme husaciu masť.
- Mäso opečieme, posypeme paprikou a krátko orestujeme.
- Teraz pridáme zvyšné ingrediencie z misy a opekáme asi 3 minúty.
- Zalejeme vínom a vývarom, krátko povaríme a prikryté dusíme 1,5 hodiny na strednom plameni.
- Na knedle zmiešame múku, vajcia, štipku soli a 150 ml vody.
- Necháme asi 10 minút odstáť.
- Knedle tvoríme 2 navlhčenými lyžičkami a necháme ich variť vo vriacej osolenej vode cca 5 minút.
- Slaninu opečieme do chrumkava a vyberieme z panvice.
- Na rovnakom tuku vyprážame knedle asi 5 minút a vmiešame nasekanú pažítku.
- Teraz zmiešajte 1 lyžicu vody s kukuričným škrobom, zmesou zahustíme guláš a privedieme do varu cca na minútu.
- Guláš servírujeme spolu s knedľami a rozdrobenou slaninkou.