Hrach tvorí základ klasických jedál v mnohých svetových kuchyniach
Do Európy sa rozšíril už v 6 storočí a patril medzi najbežnejšie potraviny – bol lacný, ľahko dostupný a výživný.
Hrach a hrášok pochádzajú z rovnakej plodiny – hrach je zrelý a radí sa medzi strukoviny, hrášok je nedozretým plodom a patrí medzi zeleninu
Obsahuje veľa vlákniny, takmer žiadne tuky, je bohytý na bielkoviny, minerály a má vysoký obsah kyseliny listovej.
Polený hrach, ktorý je (rovnako ako hrach celý) bežne dostupný v obchodoch je lúpaný – tým pádom je lepšie stráviteľný, nenadúva a nemusí sa máčať vopred, nemožno ho ale nakľučovať
Žltý hrach je o niečo múčnejší ako ten zelený a je tiež menej sladký. Z výživového hľadiska ale nijak zásadne nelíšia