Zaváranie tekvice nie je nič ťažké: lahodnú tekvicovú marmeládu si môžete ľahko vyrobiť kedykoľvek počas roka. Okrem tekvice hokkaido môžete použiť aj maslovú tekvicu.
Hotová marmeláda z tekvice sa hodí nielen na mazanie pečiva, ale ak sa ponáhľate, môžete ju použiť aj ako základ do tekvicového koláča.
Čo budeme potrebovať
- 900 g tekvice zbavenej stopky, dužiny a semienok
- 265 g cukru
- 2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- štipka soli
- 1/2 vanilkového struku
Postup
- Očistenú tekvicu nakrájajte na väčšie kocky a vložte do hrnca s paráčikom. Podlejte vodou a varte v pare cca 30 minút, kým nebude tekvica mäkká.
- Opatrne odstráňte šupky a tekvicu rozmixujte tyčovým mixérom do hladka.
- Prídete cukor, pomarančovú a citrónovú šťavu a soľ. Vyškrabnite vnútro vanilkového struku a všetky ingrediencie dôkladne premiešajte.
- Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí.
- Po cca desiatich minútach by mala hmota zhustnúť. Vypnite platničku a džem ihneď plňte do pripravených sterilizovaných pohárov.
- Ihneď zatvorte a postavte dnom nahor, kým pohár nevychladnú.
- Takto zavarený tekvicový džem vám vydrží niekoľko mesiacov.
Vyskúšajte aj ďalšie osvedčené recepty na sladké rolády , ktoré môžete touto marmeládou naplniť!