Vianočná hrachová polievka

Vianočná hrachová polievka

Štedrý deň je VEĽKÝ deň v Českej republike, máme štedrovečernú večeru a večer otvárame darčeky. K štedrovečernej tabuli patrí aj lahodné jedlo, aké je tento recept na tradičnú polievku z hrachu.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g zeleného hrášku, cez noc namočený a scedený
  • 1 veľká mrkva, nahrubo nakrájaná
  • 2 zelerové tyčinky s listami, nakrájané nahrubo
  • 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná na štvrtky
  • 3 strúčiky cesnaku, olúpané a nahrubo nasekané
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1,5 l vody
  • Kocka zeleninového bujónu
  • 150 g mrazeného hrášku
  • chlieb na krutóny
  • 1 lyžica olivového oleja

Postup

  • Vo veľkom hrnci zmiešajte hrášok, mrkvu, zeler, cibuľu, cesnak, majorán a vodu.
  • Priveďte do varu, stlmte a prikryté varte asi 1 hodinu. Hrášok by mal byť veľmi mäkký.
  • Po hodine varenia pridajte bujón a varte ďalších 10-15 minút, aby sa chute prepojili.
  • Polievku rozmixujte v kuchynskom robote do hladka. Pokiaľ je polievka príliš hustá, pridajte viac vody.
  • Rozmixovanú polievku vrátime do hrnca a pridáme mrazený hrášok, iba prehrejeme.
  • Zatiaľ čo sa polievka varí, nakrájajte plátky chleba na kocky.
  • Vložíme ich do misy a zmiešame s olejom.
  • Kocky chleba rozložte na plech a opekajte do zlatista
  • Polievku podávajte s krutónmi navrchu.

Krutóny do polievky si môžete pripraviť aj podľa nás! Prečítajte si o tomto chrumkavom doplnku do každej polievky!

Krémová a lahodná polievka zo žltého hrachu s mrkvou.
Zdroj: twopeasandtheirpod.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.