Štedrý deň je VEĽKÝ deň v Českej republike, máme štedrovečernú večeru a večer otvárame darčeky. K štedrovečernej tabuli patrí aj lahodné jedlo, aké je tento recept na tradičnú polievku z hrachu.
Čo budeme potrebovať
- 250 g zeleného hrášku, cez noc namočený a scedený
- 1 veľká mrkva, nahrubo nakrájaná
- 2 zelerové tyčinky s listami, nakrájané nahrubo
- 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná na štvrtky
- 3 strúčiky cesnaku, olúpané a nahrubo nasekané
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1,5 l vody
- Kocka zeleninového bujónu
- 150 g mrazeného hrášku
- chlieb na krutóny
- 1 lyžica olivového oleja
Postup
- Vo veľkom hrnci zmiešajte hrášok, mrkvu, zeler, cibuľu, cesnak, majorán a vodu.
- Priveďte do varu, stlmte a prikryté varte asi 1 hodinu. Hrášok by mal byť veľmi mäkký.
- Po hodine varenia pridajte bujón a varte ďalších 10-15 minút, aby sa chute prepojili.
- Polievku rozmixujte v kuchynskom robote do hladka. Pokiaľ je polievka príliš hustá, pridajte viac vody.
- Rozmixovanú polievku vrátime do hrnca a pridáme mrazený hrášok, iba prehrejeme.
- Zatiaľ čo sa polievka varí, nakrájajte plátky chleba na kocky.
- Vložíme ich do misy a zmiešame s olejom.
- Kocky chleba rozložte na plech a opekajte do zlatista
- Polievku podávajte s krutónmi navrchu.
Krutóny do polievky si môžete pripraviť aj podľa nás! Prečítajte si o tomto chrumkavom doplnku do každej polievky!