Vyskúšajte tento jednoduchý recept na jemnú a šťavnatú pečenú morku s maslom. Vďaka nemu hravo vyskúzlite vianočnú večeru bez stresu.
INGREDIENCIA
- 20 ml repkového oleja
- 1 x 5 kg kvalitná morka (nechajte si od mäsiara odstrániť krídla a krk a nech vám ich nakrája na kúsky o veľkosti 2,5 cm)
- 40 g masla, zmäknutého na izbovú teplotu
- 2 štipky vločiek morskej soli
- 2 štipky čerstvo mletého bieleho korenia
- 200 ml vody
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1-2 lyžičky koreňového škrobu arrowroot, rozpusteného v 1 lyžici studenej vody
- opečené zemiaky a dusená sezónna zelenina, na podávanie
POSTUP
- Morku vyberte z chladničky a priveďte k izbovej teplote – bude to trvať minimálne hodinu.
- Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia.
- Zahrejte repkový olej vo veľkom pekáči na sporáku.
- Pridajte nakrájané morčacie krídla a krk a opekajte 8–10 minút, pričom kúsky otočte každé 2–3 minúty.
- Medzitým v malej miske zmäkčite maslo, potom dochuťte soľou a mletým bielym korením.
- Ochuteným maslom potrite celú morku.
- Akonáhle nakrájané krídla a krk zhnednú, pridajte zvyšné maslo do pekáča.
- Položte morku na krídla a pečte v rúre 30 minút.
- Morku vyberte z rúry a všetko pokvapkajte šťavou z pečenia.
- Znížte teplotu rúry na 160 stupňov Celzia.
- Nalejte vodu do pekáča, vráťte morku do rúry a pokračujte v pečení ďalšiu hodinu, každých 20 minút zalievajte morku šťavou z pečenia.
- Na konci doby pečenia vyskúšajte, že je morka prepečená, zapichnutím špajle do najhrubšej časti stehna; pokiaľ šťava vyteká, je mäso prepečené.
- Prípadne použite teplomer na mäso; teplota by mala byť 65 °C počas 10 minút alebo až 74 °C počas 2 minút.
- Pokiaľ nie je morka úplne upečená, vráťte ju do rúry.
- Vyberte morku z rúry a preložte ju na hlbokú tácku, pričom si ponechajte pekáč, v ktorom sa morka varila spolu so šťavou.
- Morku dajte bokom, aby odpočívala minimálne 30 minút až 1 a ½ hodiny.
- Pripravte si pečené zemiaky a zeleninu.
- Keď ste pripravení podávať, vráťte pekáč na sporák.
- Šťavu priveďte do varu a zoškrabnite všetky pripálené kúsky z dna.
- Pozbierajte šťavu, ktorú morka pustila pri odpočívaní a pridajte do omáčky.
- Dochuťte soľou a mletým čiernym korením, ak je to potrebné.
- Znížte plameň, kým sa omáčka nevyvarí, potom vmiešajte rozpustený koreňový škrob a varte, kým omáčka nezhustne.
- Omáčku preceďte cez jemné sitko do nahriatej nádoby.
- Morku dajte na stôl a nakrájajte ju na plátky.
- Podávajte s opečenými zemiakmi a zeleninou.
- Prelejte omáčkou.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?