Chcete sa cez tohtoročné Vianoce zbaviť stresu z varenia? Chcete tráviť viac času tým, že si Štedrý deň skutočne užívate, než aby ste zostali trčať sami v kuchyni a pripravovali zložité pochúťky? Ale zároveň chcete svojej rodine pripraviť niečo lahodné, na čom si pochutí? Potom je tento recept to pravé pre vás! Užite si ho.
INGREDIENCIA
- 6 lyžíc olivového oleja
- 1 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných na 50 g kúsky
- soľ a korenie
- 500 g pastiera, olúpaného a nakrájaného na tyčinky
- 500 g mrkvy malých mrkví
- 8 strúčikov cesnaku, jemne rozdrvených, šupky ponechajte
- 1 veľká červená cibuľa, olúpaná a nakrájaná na 8 mesiačikov
- 10 koktailových párkov zabalených v slanine
- 8 plátkov z morčacích pŕs, každý s hmotnosťou približne 100 g
- 8 listov šalvie
- 200 g ružičkového kelu
- omáčky na podávanie podľa voľby
POSTUP
- Predhrejte si rúru na 220 stupňov Celzia.
- Na dno veľkého hlbokého plechu (približne 40 x 33 cm) nakvapkajte 6 lyžíc olivového oleja a vložte plech do rúry, aby sa zahrial.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na kúsky, ktoré sú veľké zhruba 50 cm.
- Vložte ich do veľkého hrnca a zalejte vriacou vodou.
- Pridajte lyžičku soli a varte na stredne vysokom ohni 12 minút.
- Medzitým olúpte pastier a nakrájajte ho na veľké tyčinky.
- Jemne rozdrvte 8 strúčikov cesnaku a olúpte a nakrájajte červenú cibuľu na štvrtky.
- Prekrájajte ružičkový kel na polovice a pripravte si šalviu a mrkvu.
- Keď sú zemiaky hotové, sceďte ich a pretrepte v hrnci s pokrievkou.
- Potom zemiaky vyklopte do rozpáleného tuku na plechu.
- Pridajte pastier a mrkva.
- Posypte trochou soli a korenia a potom všetko pridajte na rozpálený plech.
- Plech vložte do rúry a pečte 20 minút.
- Po 20 minútach plech vyberte a pridajte strúčiky cesnaku a červenú cibuľu.
- Plech vráťte do rúry a všetko pečte ďalších 15 minút.
- Po 15 minútach osoľte plátky morčacích pŕs a pridajte ich na plech spolu s rozpoleným ružičkovým kelom, koktailovými párkami v slanine a lístkami šalvie.
- Plech vložte späť do rúry na ďalších 20 minút.
- Medzitým si pripravte omáčky na podávanie.
- Po posledných 20 minútach skontrolujte, či je morka hotová (najväčší plátok rozrežte na polovicu a skontrolujte, či nie je ružový).
- Podávajte s omáčkami podľa voľby.