Máme pre vás úplne luxusný pokrm, ktorý skvele poslúži ako bezlepková vianočná večera. Nerobí kompromisy v chuti ani úprave a zaiste na vašich hostí zapôsobí!
INGREDIENCIA
- 5 kg morka z voľného výbehu, bez drobov
- 1 šalotka, polená
- 2 bobkové listy
- 4 stopky stopkového zeleru, rozpolené
Na plnku:
- 50 g zmäknutého masla
- 3 – 4 šalotky (asi 200 g), jemne nasekané
- 75 g sušených brusníc, nasekaných nahrubo
- 24 lístkov šalvie, 12 jemne nasekaných a 12 ponechaných vcelku
- 50 g varených gaštanov, nasekaných nahrubo
- 350g bravčových klobás bez lepku
- 75 g bezlepkovej strúhanky
- 1 pomaranč, jemne nastrúhaný
- celý muškátový oriešok, nastrúhaný
- 110g údené pancetty, nakrájané na plátky
Na omáčku:
- 125 ml suchého sherry
- 1 lyžica želé z červených ríbezlí a navyše podľa chuti
- bezlepkový kurací bujón (na prípravu 800 ml – 1 l vývaru)
- 1 bobkový list
- šťava z citróna (voliteľne)
- 3 lyžice kukuričnej múky, zmiešané s 3 lyžicami studenej vody
POSTUP
- Nechajte morku zahriať na izbovú teplotu.
- Do hlavnej dutiny vložte rozpolenú šalotku a 1 bobkový list, stehienka zviažte kuchynským povrázkom.
- Na panvici rozpustite 25 g masla, pridajte šalotku, varte 10 minút a preložte do misy.
- Pridajte brusnice, šalvia, gaštany, klobásu, strúhanku, polovicu pomarančovej kôry a muškátový oriešok.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- K zvyšnému maslu v miske pridajte zvyšnú pomarančovú kôru a ďalší muškátový oriešok.
- Maslovú zmes opatrne rozotrite pod kožu a cez prsia.
- Umiestnite 300 g plnky do krčnej dutiny, potom otočte morku prsiami dole, pretiahnite chlopňu krku dole cez plnku a zaistite špajľami.
- Zvážte plnenú morku, aby ste vypočítali dobu pečenia (20 minút na kg plus 105 minút).
- Uložte stopkový zeler na dno pekáča a naň položte morku a zvyšný bobkový list.
- Prikryte alobalom potretým maslom.
- po vypočítanú dobu, po prvej hodine podlejte a potom každých 45 minút.
- Na posledných 45 minút odoberte alobal.
- Zo zvyšnej plnky vytvarujte 12 guličiek, každú zabaľte do plátku pancetty a vložte do šalvie.
- Vložte teplomer na mäso do najsilnejších častí pŕs.
- Ak je teplota 75 °C alebo viac, je morka hotová.
- Preložte morku na doštičku a prikryte alobalom.
- Nechajte odpočívať aspoň 30 minút.
- Pečte guličky plnky 25-30 minút.
- Vydlabajte stopkový zeler a preložte na panvicu.
- Šťavu z mäsa nalejte do kanvice a odstráňte prebytočný tuk.
- Pokiaľ máte menej ako 400 ml šťavy, môžete doliať vývarom.
- Pekáč dajte na sporák, pridajte sherry a zoškrabnite dno pekáča.
- Zmes nalejte do panvice s zelerom, mäsovou šťavou, ríbezľovým želém, 800 ml kuracieho vývaru a bobkovým listom.
- Priveďte do varu a varte 10 minút, kým omáčka nezačne redukovať.
- V prípade potreby pridajte ešte trochu želé.
- Preceďte cez sitko a vráťte do panvice.
- Postupne vmiešajte zmes kukuričnej múky do omáčky, kým nezhustne.
- Morku nakrájajte a podávajte s omáčkou, guličkami a obľúbenou zeleninou.