Vyskúšajte túto luxusnú roládu z prosciutta, mletého morčacieho mäsa a plnky. Je to perfektný vianočný recept, ktorý vás navyše nezruinuje. Podávajte s pečenou zeleninou, zeleným šalátom a brusnicovou omáčkou.
INGREDIENCIA
- 500 g morčacieho mletého mäsa
- 2 plátky bieleho chleba, natrhané na malé kúsky (bez kôrok)
- ½ šálky kuracieho vývaru
- 6-8 plátkov prosciutta
- 1 lyžica olivového oleja
- ½ lyžice masla
- 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
- 1 jablko granny smith, nastrúhané
- ½ šálky strúhanky
- 2 lyžice petržlenovej vňate, nasekané nadrobno
- 2 polievkové šalvie, jemne nasekané
- ½ šálky sušených brusníc, nasekaných
- kôra z 1 pomaranča
Na servírovanie:
- 1 lyžica masla
- 1 zväzok listov šalvie
- ¼ šálky pistácií
POSTUP
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Do strednej misy dajte chlieb a kuracie vývar.
- Dobre premiešajte a dajte misku stranou.
- Nechajte chlieb nasiaknuť vývar, aby zmäkol.
- Umiestnite stredne veľkú panvicu na sporák na strednú teplotu.
- Na panvicu dajte olej a maslo a nechajte maslo rozpustiť.
- Do panvice pridajte cibuľu a restujte, kým nezosklovatí.
- Potom pridajte cesnak a na miernom ohni restujte jednu minútu.
- Odstráňte z tepla a vložte do veľkej misy, nechajte vychladnúť, zatiaľ čo budete pripravovať morčaciu zmes.
- Premiešajte mleté morčacie mäso so strúhankou.
- Dajte do chladničky.
- Do veľkej misy s cibuľovou zmesou pridajte jablko, zmäknutý chlieb, petržlenovú vňať, šalviu, brusnice a pomarančovú kôru.
- Dobre premiešajte.
- Na kus papiera na pečenie položte plátky prosciutta vedľa seba, aby sa mierne prekrývali.
- Morčaciu zmes vyberte z chladničky.
- Zmes položte na kus plastovej fólie na papier na pečenie a vyrovnajte do obdĺžnika s hrúbkou 2–3 cm.
- Chcete, aby bol obdĺžnik morčacieho mletého mäsa o niečo menší ako plátky prosciutta.
- Na morčaciu zmes položte plnku.
- Morčaciu zmes a plnku opatrne zrolujte do tvaru klobásy.
- Uistite sa, že morka úplne obklopuje plnku.
- Na prosciutto rozbaľte morčaciu „klobásu“.
- Umiestnite „klobásu“ na jeden okraj a zarolujte.
- Morčaciu roládu položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Vložte do rúry a pečte asi 45 minút.
- Položte morčaciu roládu na servírovaciu tácku, voľne prikryte alobalom a pripravte si pistácie.
- V nepriľnavej panvici rozpustite na strednom plameni maslo.
- Keď maslo začne peniť, pridajte pistácie a lístky šalvie.
- Restujte, kým listy šalvie nie sú chrumkavé.
- Nalejte zmes na morčaciu roládu a podávajte.