Vianočné kuba sa pripravuje na rôzne spôsoby. Zatiaľ čo niekto ho robí z bulguru, niekto zase z krúp. Práve z krúp sa robí od pradávna. Ak teda chcete, aby bol hubový kuba podľa babičky, tak postupujte nasledovne.
INGREDIENCIA
- 1/2 hrnčeka sušených húb (dajte ich pred použitím na 30 minút do vody)
- 1 hrnček krup
- 2 lyžice roztaveného masla
- 1 a 1/2 hrnčeka vývaru či vody
- 2 cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 lyžička rasce
- soľ a korenie na dochutenie
POSTUP
- Huby umyte, namočte a dajte bokom.
- V hlbšom hrnci si na miernom ohni rozpustite maslo.
- Pridajte doň prepláchnuté krúpy, nechajte ich chvíľu opiecť, ale nespáľte ich.
- Akonáhle krúpy zožltnú, pridajte k nim huby, vývar, soľ a korenie.
- Varte hubového kubu asi 45 minút.
- Premiešavajte ho, aby sa vám nepripálil ku dnu hrnca.
- V prípade potreby počas varenia pridajte aj trochu vody alebo ešte vývaru.
- Zhruba 15 minút pred koncom varenia si zvlášť na panvičke na masle opražte na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C.
- Akonáhle je hubový kuba hotový, pridajte doň pripravenú cibuľku s cesnakom, majoránom a rascou.
- Premiešajte ho.
- Pripravte si pekáč, vymažte ho maslom a nalejte do neho hubového kubu.
- Pečte ho zhruba 15 až 25 minút.
- Staročeský hubový kuba sa podáva so zavarenými uhorkami.
Vyskúšajte aj naše recepty na vynikajúce rizoto s hubami . Voňavé a lahodné jedlo za pár korún!