Malé nekysnuté svadobné šatôčky sa rozdávajú v hojnom množstve spravidla pred obradom a podľa tradície sa tieto koláče balia aj do výslužiek. Vyberte si náplň podľa chuti alebo napečte od každého trochu. Pokiaľ chcete, aby boli koláčiky trvanlivé, pridajte do náplní trochu rumu, na chuti tým jedine získajú.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 60 g kvasníc
- 4 lyžice krupicového cukru
- 10 lyžíc mlieka
- 900 g polohrubej múky
- 500 g masla pri izbovej teplote
- 8 vaječných žĺtkov
Na náplň
- Slivkový lekvár s lyžicou rumu
- tvaroh s cukrom, žĺtkom a hrozienkami
- mak zvarený s mliekom a cukrom
- mleté orechy zvarené s mliekom, cukrom a maslom
Na dokončenie
- 300 g rozpusteného masla
- 4 lyžice rumu
- 300 g práškového cukru s vanilkovým extraktom
Postup
- Rúru predhrejte na 175 °C.
- Vo veľkej mise na cesto zasypte droždie cukrom a nechajte chvíľu oddýchnuť. Potom vmiešajte mlieko, vajcia, maslo, múku a poriadne premiešajte.
- Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 0,5 cm a vykrajujte radlom štvorčeky o veľkosti 4 x 4 cm. Doprostred každého štvorčeka dajte lyžičku náplne a rohy pritlačte k sebe.
- Pečte niekoľko minút, akonáhle spodný okraj zozlatne, vytiahnite z rúry a namočte v troche masla s rumom. Nechajte odkvapkať a obaľujte v práškovom cukre s vanilkou.
Aby bol váš deň D ešte viac špeciálny, môžete si upiecť tú najlepšiu svadobnú tortu podľa našich receptov!