Tieto malé svadobné vdolečky s posýpkou nesmú chýbať na žiadnej poriadnej svadbe! Sú obalené v rumovom masle a cukre a to z nich robí neodolateľnú sladkú jednohubku.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 ml mlieka
- 3 žĺtky
- 200 ml rastlinného oleja
- 500 g polohrubej múky
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička soli
- 30 g droždia
Na náplň
- 500 g tučného tvarohu
- 1 žĺtok
- 2 lyžice krupicového cukru
- hrozienka (môžete ich vopred namočiť v rume)
Na posýpku
- 6 lyžíc hladkej múky
- 6 lyžíc práškového cukru
- 6 lyžíc zmäknutého masla
Na dokončenie
- 1 vajce
- kúsok masla
- trochu rumu
- cukor múčka na obalenie
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky suroviny na cesto a dôkladne premiešajte. Poprášte múkou, prikryte utierkou a dajte kysnúť na teplé miesto aspoň na 2 hodiny.
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- V menšej miske zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú náplň a dajte oddýchnuť do chladničky.
- Zo surovín na posýpku ručne vymiešajte posýpku.
- Z vykysnutého cesta pomocou lyžičky odkrajujte malé kúsky, tie naplňte tvarohovou náplňou a zabaľte ako knedľu. Každý koláčik namočte v rozšľahanom vajci, položte na plech vyložený papierom na pečenie a ozdobte posýpkou.
- Pečte cca 15 minút dozlatista a hotové ihneď stiahnite z plechu, namočte v rume s rozpusteným maslom a obaľujte v práškovom cukre.
Máte radšej recepty s videom? Pozrite sa na jednoduchý videorecept na svadobné koláčiky tak, ako ich pečú naše babičky!
Na Morave a najmä na úrodných haniach sa na jedle nikdy nešetrilo, a preto aj tradičné svadobné koláče majú nielen náplň vo vnútri, ale ešte sú bohato zdobené. Môžete ich hotové potrieť troškou rumu a alebo – tradične slivovicou.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 ml mlieka
- 90 g práškového cukru
- 50 g čerstvého droždia
- 500 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 1 celé vajcia
- 160 ml rastlinného oleja
- štipka soli
Na náplň
- 500 g plnotučného mäkkého tvarohu
- 2 žĺtky
- kôra z jedného citróna
- 200 g hrozienok
- 4 lyžice práškového cukru
- trocha mlieka
- lekvár podľa chuti
Na posýpku
- 30 g zmäknutého masla
- 60 g hrubej múky
- 30 g práškového cukru
Postup
- Zmiešajte vlažné mlieko, cukor a droždie a nechajte vzísť kvások.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, vajcia, žĺtky, štipku soli a olej. Pridajte kvások a ručne spracujte hutné hladké cesto. Poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň 2 hodiny.
- Na náplň zmiešajte tvaroh so žĺtkami, cukrom, citrónovou kôrou a hrozienkami.
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Vykysnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na placku s hrúbkou cca 0,5 cm. Pohárom vykrajujte kolieska o veľkosti cca 5 cm, doprostred dajte lyžičku tvarohovej náplne a utvorte knedľu. Pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie spojom dole a vždy mierne splácnite.
- Zo surovín na posýpku ručne spracujte posypku.
- Na každý koláčik dajte lyžičku lekváru a ozdobte posypkou.
- Pečte cca 15 minút, potom vyberte z rúry, nechajte vychladnúť a pocukrujte.
Prípravu koláčikov si môžete spríjemniť s vašou obľúbenou kávou. Napríklad pripravenú v kávovare Siemens .