Mini svadobné koláčiky ako od babičky

Mini svadobné koláčiky ako od babičky

Tieto malé svadobné vdolečky s posýpkou nesmú chýbať na žiadnej poriadnej svadbe! Sú obalené v rumovom masle a cukre a to z nich robí neodolateľnú sladkú jednohubku.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 250 ml mlieka
  • 3 žĺtky
  • 200 ml rastlinného oleja
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička soli
  • 30 g droždia

Na náplň

  • 500 g tučného tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • hrozienka (môžete ich vopred namočiť v rume)

Na posýpku

  • 6 lyžíc hladkej múky
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 6 lyžíc zmäknutého masla

Na dokončenie

  • 1 vajce
  • kúsok masla
  • trochu rumu
  • cukor múčka na obalenie

Postup

  1. Vo veľkej mise zmiešajte všetky suroviny na cesto a dôkladne premiešajte. Poprášte múkou, prikryte utierkou a dajte kysnúť na teplé miesto aspoň na 2 hodiny.
  2. Rúru predhrejte na 180 °C.
  3. V menšej miske zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú náplň a dajte oddýchnuť do chladničky.
  4. Zo surovín na posýpku ručne vymiešajte posýpku.
  5. Z vykysnutého cesta pomocou lyžičky odkrajujte malé kúsky, tie naplňte tvarohovou náplňou a zabaľte ako knedľu. Každý koláčik namočte v rozšľahanom vajci, položte na plech vyložený papierom na pečenie a ozdobte posýpkou.
  6. Pečte cca 15 minút dozlatista a hotové ihneď stiahnite z plechu, namočte v rume s rozpusteným maslom a obaľujte v práškovom cukre.

Máte radšej recepty s videom? Pozrite sa na jednoduchý videorecept na svadobné koláčiky tak, ako ich pečú naše babičky!

Plněné svatební vdolečky Ludmily Černé
Zdroj: Český rozhlas

Na Morave a najmä na úrodných haniach sa na jedle nikdy nešetrilo, a preto aj tradičné svadobné koláče majú nielen náplň vo vnútri, ale ešte sú bohato zdobené. Môžete ich hotové potrieť troškou rumu a alebo – tradične slivovicou.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 250 ml mlieka
  • 90 g práškového cukru
  • 50 g čerstvého droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1 celé vajcia
  • 160 ml rastlinného oleja
  • štipka soli

Na náplň

  • 500 g plnotučného mäkkého tvarohu
  • 2 žĺtky
  • kôra z jedného citróna
  • 200 g hrozienok
  • 4 lyžice práškového cukru
  • trocha mlieka
  • lekvár podľa chuti

Na posýpku

  • 30 g zmäknutého masla
  • 60 g hrubej múky
  • 30 g práškového cukru

Postup

  1. Zmiešajte vlažné mlieko, cukor a droždie a nechajte vzísť kvások.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte múku, vajcia, žĺtky, štipku soli a olej. Pridajte kvások a ručne spracujte hutné hladké cesto. Poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň 2 hodiny.
  3. Na náplň zmiešajte tvaroh so žĺtkami, cukrom, citrónovou kôrou a hrozienkami.
  4. Rúru predhrejte na 180 °C.
  5. Vykysnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na placku s hrúbkou cca 0,5 cm. Pohárom vykrajujte kolieska o veľkosti cca 5 cm, doprostred dajte lyžičku tvarohovej náplne a utvorte knedľu. Pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie spojom dole a vždy mierne splácnite.
  6. Zo surovín na posýpku ručne spracujte posypku.
  7. Na každý koláčik dajte lyžičku lekváru a ozdobte posypkou.
  8. Pečte cca 15 minút, potom vyberte z rúry, nechajte vychladnúť a pocukrujte.

Prípravu koláčikov si môžete spríjemniť s vašou obľúbenou kávou. Napríklad pripravenú v kávovare Siemens .

Nadýchané plnené moravské svadobné koláčiky s posýpkou.
Zdroj: klub50.sk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.