Hanácke svadobné koláče majú rôzne náplne, bohatú posýpku a kvôli ich veľkosti sa tradične podávajú rozkrojené na pol.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 600 g polohrubej múky
- 400 g hladkej múky
- 250 g krupicového cukru
- 150 g masla
- 50 g sadla
- 50 g rastlinného oleja
- 100 g droždia (2 kocky)
- 20 g soli
- 500 ml vlažného mlieka
- 3 žĺtky
Na posýpku
- 600 g hladkej múky
- 300 g masla
- 300 g práškového cukru
- 1 žĺtok
Na náplň
- lekvár s lyžicou rumu
- tvaroh s cukrom, žĺtkom a hrozienkami
- mak zvarený s mliekom a cukrom
- mleté orechy zvarené s mliekom, cukrom a maslom
Postup
- Z deci teplého mlieka, 1 lyžičky cukru, trochy múky a droždia zarobte kvások a nechajte vzísť.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou.
- V inej mise rozšľahajte zvyšok mlieka so žĺtkami a cukrom a vmiešajte do osolenej múky. Pridajte kvások, maslo a ručne spracujte hladké cesto. Poprášte múkou, zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť.
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Vykysnuté cesto krájajte na malé guličky (cca 40 g), rukami spracujte do pravidelného tvaru a roztlačte na placky. Tie plňte náplňami a uzavrite ako knedle. Pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie švom dole, mierne rozplácnite, aby sa vytvoril jamku. Koláče potrieme rozšľahaným vajcom s trochou mlieka.
- Zo surovín na posýpku spracujte hutnú posypku. Z nej tvorte malé knedličky a dávajte navrch koláčov. Podľa rôzneho počtu kúskov drobenky môžete neskôr identifikovať jednotlivé druhy náplne.
- Pečte cca 25 minút, potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Popri tradičných koláčikoch môžete podávať aj netradičné svadobné bábovky v podobe cupcakov ! Vyberte si recept, ktorý bude najlepšie ladiť s vašou svadobnou tématikou!
A ak chcete vyskúšať aj ďalšie recepty na tradičné koláče, ako ich piekli naše babičky? Pozrite sa na najlepšie recepty na posvietenské koláče .
Prípravu koláčikov si môžete spríjemniť s vašou obľúbenou kávou. Napríklad pripravenú v kávovare Siemens .