Vyskúšajte tento recept na zapečené palacinky alá bolonská zmes.
Čo budeme potrebovať
Na palacinky
- 350 ml plnotučného mlieka
- 1 vajce plus 1 žĺtok
- 30 g masla, rozpusteného
- 100 g hladkej múky
- ¼ lyžičky morskej soli
Na bolonskú omáčku
- 50 g slaniny, nakrájané nadrobno
- 2 lyžice oleja
- 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 malá mrkva, olúpaná a nakrájaná na jemné kocky
- 1 veľká zelerová tyčinka, nakrájaná na jemné kocky
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 400 g plechovky nakrájaných paradajok
- 150 ml kuracieho vývaru
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
Na syrovú vrstvu
- 150 ml kyslej smotany
- 2 lyžice plnotučného mlieka
- 75 g syra, jemne nastrúhaného
Postup
- Na palacinky zmiešame mlieko, vajcia, žĺtok, 1 lyžicu rozpusteného masla, múku a soľ a necháme 30 minút odstáť a potom usmažíme palacinky.
- Medzitým na bolonskú omáčku opečte na oleji vo veľkej panvici slaninu, kým nie je ľahko zlatistá.
- Pridajte cibuľu a opekajte 5 minút, potom pridajte cesnak, mrkvu a zeler a ďalších 5 minút za občasného miešania opekajte.
- Zvýšte teplotu, pridajte hovädzie mäso a varte.
- Vmiešame paradajky, vývar a paradajkový pretlak a odkryté dusíme 45 minút, kým omáčka nezhustne a nezmizne všetka prebytočná tekutina (musí byť hustá)
- Podľa chuti okoreníme.
- Na syrovú polevu zmiešajte v miske kyslú smotanu, mlieko a 25 g syra s trochou korenia.
- Rúru predhrejeme na 200 °C.
- Každú palacinku naplníme 2 vrchovatými lyžicami bolonskej omáčky a zvinieme.
- Naskladajte ich vedľa seba do maslom vymastenej zapekacej misy, po lyžiciach naneste syrovú polevu a posypte zvyšným strúhaným syrom.
- Pečte 20–25 minút, alebo kým syr nezezlátne a podávajte so šalátom.
Na prípravu dokonalej palacinky je potrebnákvalitná panvička alebo palacinky . Prečítajte si o panvičkách Lamart viac v našej recenziu!