Našli ste novú pravú lásku. Nie, nepreháňame! Keď ochutnáte tieto perníčky s rumom, ucítite, že je to naozaj láska a prvé uhryznutie!
Čo budeme potrebovať
- 85 g masla
- 90 g hnedého cukru
- 100 g melasy
- 1 veľký vaječný žĺtok
- 235 g hladkej múky
- 1 lyžica kakaového prášku
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- štipka mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Na glazúru
- 80 g práškového cukru
- 1/8 lyžičky mletej škorice
- 15 g masla, rozpusteného
- 1 lyžica tmavého rumu
- 1 lyžička teplej vody
Postup
- Vložte maslo, cukor a melasu do misy a šľahajte na strednú rýchlosť, pokiaľ zmes nebude hladká.
- Pridajte vaječný žĺtok a pokračujte v šľahaní, kým sa úplne nespoja.
- Do misy preosejeme múku, kakaový prášok, jedlú sódu, zázvor, škoricu, klinčeky, soľ a korenie.
- Akonáhle sa zmes spojí, vyklopte cesto na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a jemne prehneťte.
- Cesto rozvaľkajte.
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Z cesta pomocou formičiek vykrajujte perníčky.
- Perníčky preneste na vyložené plechy.
- Pečte 9–10 minút.
- Na glazúru preosejte cukrársky cukor a škoricu do malej misky.
- Pridajte rozpustené maslo, rum a vodu a lyžicou premiešajte do hladka – mala by mať konzistenciu tekutého medu.
- Perníčky vyberte z rúry, nechajte ich 5 minút vychladnúť, potom ich potrite polevou po celom povrchu a nechajte vychladnúť.
Pre detskú verziu, namiesto rumu v glazúre použite citrónovú šťavu.
Ak chcete vyskúšať ďalšie možnosti využitia alkoholu pri pečení, pozrite sa na recepty na opité vianočné pečivo !
Nielen rum či iný alkohol, ale aj korenie dokáže krásne prevoňať predvianočnú kuchyňu. Neviete ale, ako korenie pri príprave cukroviniek použiť, aby spolu chute ladili? Vyskúšajte recepty na korenené pečivo !