Vedeli ste, že linecké pečivo nepochádza z rakúskeho mesta Linz? V rakúskom mestečku sa totiž pečie iba tradičný linecký koláč, nie linecké pečivo ako u nás.
Nech už je teda pôvod akýkoľvek, linecké pečivo sa pripravuje v mnohých variantoch. Upiecť si môžete okrem kakaovej a medovej verzie aj dia linecké pečivo, a to podľa nasledujúceho receptu.
INGREDIENCIA
- 2 lyžice masla izbovej teploty
- 1/4 hrnčeka erytritolu alebo stévie
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 2 lyžice repkového oleja
- 1 vajce
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 3 lyžice žltej alebo bielej kukuričnej múky
- ríbezľová marmeláda pre diabetikov
POSTUP
- V miske si ušľahajte maslo.
- Pridajte k nemu erytritol či stéviu, prášok do pečiva a štipku soli.
- Šľahajte suroviny tak dlho, kým sa dokonale nespoja dohromady.
- Ďalej pridajte do cesta olej, vajcia a vanilku.
- Ešte chvíľu cesto šľahajte.
- Postupne pridávajte múku, a to ako hladkú, tak aj kukuričnú.
- V tomto okamihu už mixér odložte bokom a hneťte cesto rukami.
- Akonáhle máte dobre prepracované cesto, zarobte si ho na dve polovice.
- Obe časti cesta zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky na aspoň dve až tri hodiny.
- Rúru si predhrejte na 180 °C a vytiahnite cesto z chladničky.
- Z každej časti vyvaľkajte plát a vyrežte z neho napríklad kolieska (tvar záleží na vás).
- V polovici koliesok urobte ešte otvor uprostred.
- Dia linecké pečivo naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte na zhruba 5 minút do rúry.
- Akonáhle začnú okraje cukroviniek hnednúť, vytiahnite ho.
- Linecké nechajte vychladnúť, a potom natrite kolieska, ktoré nemajú uprostred otvor, ríbezľovou (kľudne aj akoukoľvek inou) marmeládou a prilepte na ne kolieska s otvorom.
Máme pre vás aj ďalšie zdravé recepty na pečivo na Vianoce bez cukru v 7 lahodných variantách!