Keď sa povie perník, každý si hneď vybaví Vianoce a vianočné pečivo. To však neznamená, že si také pochúťky, nemôžete pripraviť kedykoľvek počas roka, napríklad aj na Veľkú noc či len tak k popoludňajšej káve či čaju.
Ingrediencie:
- 1 hrnček vykôstkovaných sušených datlí vcelku
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 2 a 1/2 lyžičky mletej škorice
- 2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 lyžičky sušeného zázvoru
- 1/4 lyžičky soli
- 1 hrnček nasekaných vlašských orechov
- 1 lyžica melasy
- 1 lyžica javorového sirupu
- 2 hrnčeky vody
- Mandle podľa potreby
Postup:
- Do hrnca dáme 2 hrnčeky vody a privedieme do varu.
- Pridáme datle, premiešame a odstavíme ohňa. Necháme namočené po dobu 15 minút.
- Zatiaľ čo sa datle namáčajú, dáme si do nádoby kuchynského robota všetky suché ingrediencie (ovsené vločky, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, soľ a vlašské orechy).
- Pomocou pulzného tlačidla mixujeme, kým zmes nebude svojou konzistenciou pripomínať prášok.
- Presypeme z kuchynského robota do misy a dáme nabok.
- Akonáhle sú datle hotové, zlejeme prebytočnú vodu a datle preložíme do nádoby kuchynského robota.
- Pridáme melasu, javorový sirup a rozmixujeme na pyré.
- Postupne prisypeme zmes suchých surovín a mixujeme, kým sa všetko rovnomerne nezmieša
- Podľa potreby zoškrabujeme gumovou stierkou zmes zo steny misy.
- Pomocou polievkovej lyžice odoberáme kúsky hmoty, do stredu položíme mandľu a tvarujeme rovnako veľké guličky.
- Hotové gule dáme do chladničky, aby sa minimálne 1 hodinu pred podávaním chladili.
Tip: Gule môžete ešte namočiť do bielej či tmavej čokoládovej polevy.