Čokoládové rožteky ako od babičky! Alebo ako z cukrárne? To je jedno, ide o to, že sú úplne famózne a hodia sa nielen ako súčasť vianočného pohostenia, ale aj len tak pre sladké jazýčky na maškrtenie.
Čo budeme potrebovať
- 200 g bielkov (asi 6 ks)
- 400 g cukru kryštál
- 200 g práškového cukru
- 200 g vlašských mletých orechov
- ½ lyžičky škorice
- Štipka soli
Na náplň
- 500 ml smotany na šľahanie
- 140 g cukru kryštál
- 200 g horkej čokolády
- 100 g kakaa
- 150 g masla
Na polevu
- 400 g čokolády na varenie
- 80 g kokosového oleja
Postup
- Na vodnom kúpeli si zahrejeme bielky, cukor kryštál a soľ
- Zahrievame a miešame, tak dlho, pokiaľ nebude cukor úplne
- Potom zmes zložíme z vodného kúpeľa a mixérom vyšľaháme do tuhého snehu
- Keď je sneh pevný a takmer vychladnutý, opatrne vmiešame orechy, škoricu a práškový cukor
- Cestom na čokoládové rožky naplníme zdobiace cukrárske vrecko
- Zdobiacou trubičkou a na plech vyložený papierom na pečenie tvoríme malé rožky
- Plech potom vložíme do rúry a pečieme ich asi 2 hodiny pri 90 stupňoch
- Po uplynutí doby, ich necháme vychladnúť v rúre
- Na náplň si v hrnci na strednú teplotu zmiešame všetky suroviny, okrem čokolády
- Náplň varíme asi 1-2 minúty
- Nakoniec pridáme čokoládu a ponorným mixérom ju rozmixujeme
- Čokoládový krém dáme do misky a necháme ho v chladničke cez noc oddýchnuť
- Druhý deň náplň maličko Zahrejeme a vyšľaháme dohladka
- Náplň umiestnime do zdobiaceho cukrárskeho vrecka a ozdobíme s ňou ½ parížskych rožkov
- Rožte potom umiestnime na 1 hodinu do chladničky, aby krém stuhol
- Medzitým si rozpustíme na vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre čokoládu s kokosovým olejom
- Potom rožky namáčame v rozpustenej čokoláde
- Čokoládové rožteky skladujeme na suchom a chladnom mieste