Laskonky s karamelovým krémom

Laskonky s karamelovým krémom

Tieto chrumkavé francúzske makrónky, sú tak nadýchané a chutné. Ale nenechajte sa zmiasť vzhľadom, nie jeden kuchár a cukrár sa na nich spálil. Vám sa to ale nemôže stať! Prečo? Pretože keď budete nasledovať náš postup, tak bude cesta k makrónkam prechádzka ružovou záhradou.

Čo budeme potrebovať

Na laskonky

  1. 150 g kryštálového cukru
  2. 60 ml vody
  3. 60 ml vaječných bielkov (asi 2 veľké bielky)
  4. 150 g mletých mandlí (alebo mandľovej múky)
  5. 150 g práškového cukru
  6. 60 ml vaječných bielkov (asi 2 veľké bielky)
  7. Niekoľko kvapiek žltého potravinárskeho farbiva (voliteľné)

Na karamelovú náplň

  1. 175 g kryštálového cukru
  2. 60 ml vody
  3. 120 ml hustej smotany na šľahanie
  4. 175 g masla (nakrájaného na kocky)
  5. ½ lyžičky soli

Postup

  1. V stredne veľkom hrnci zmiešame cukor a vodu
  2. Zahrievame ich na miernom ohni, miešame, kým sa cukor nerozpustí
  3. Akonáhle sa cukor rozpustí, zvýšime teplotu na stredne vysokú a necháme sirup variť
  4. Medzitým pridáme prvých 60 ml bielkov do stredne veľkej, žiaruvzdornej misy a mixujeme, kým nám nevznikne hustý a pevný sneh
  5. Akonáhle sa sirup varí, varíme ďalšie 2-3 minúty, a potom hrniec stiahneme z platne a horúci sirup pomaly prilievame do misy s vyšľahanými bielkami a neustále miešame, aby sa bielky nezrazili
  6. Akonáhle pridáme všetok sirup, pokračujeme v miešaní, kým nebude dno misy na dotyk chladné a sneh nevychladne na izbovú teplotu
  7. Pokiaľ používame potravinárske farbivo, pridáme ho do zmesi a krátko premiešame, kým sneh nezíska jednotnú farbu
  8. Veľké plechy vyložíme papierom na pečenie
  9. Rúru predhrejeme na rúru na 140 stupňov
  10. Vo veľkej mise zmiešame mleté ​​mandle, práškový cukor a zvyšné bielky, kým nevznikne pasta
  11. Pomocou gumovej stierky vmiešame jednu tretinu snehu do mandľovej pasty
  12. Akonáhle je tretina zamiešaná, opatrne vmiešame zvyšné dve tretiny snehu
  13. Cesto nalejeme do cukrárskeho vrecka s veľkou špičkou s priemerom 1,5 cm
  14. Vreckom tvoríme snehové laskonky
  15. Akonáhle sú všetky laskonky hotové, nechajte ich na plechu 45 – 60 minút pri izbovej teplote odpočívať
  16. Akonáhle sú laskonky odpočinuté, vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme po dobu 20 minút, alebo kým laskonku z papiera na pečenie ľahko nezložíme
  17. Pred plnením necháme laskonky vychladnúť na izbovú teplotu
  18. Keď laskonky odpočívajú alebo chladnú, pripravíme si karamelovú náplň
  19. V stredne veľkej panvici zmiešajte cukor a vodu.
  20. Zahrievame ich na miernu teplotu a miešame, kým sa cukor nerozpustí, a potom zvýšte teplotu a zmes necháme prejsť varom, cukrový sirup varíme, kým sa nezmení na karamel
  21. Medzitým si pridáme smotanu do malého kastrólika a na miernu teplotu zahrievame, kým sa smotana nezačne variť
  22. Akonáhle budeme s farbou karamelu spokojní, zložíme ho z ohňa a ihneď zašľaháme horúcu smotanu
  23. Pridáme polovicu masla a šľaháme, kým sa nezapracuje
  24. Potom ponoríme dno panvice do studeného vodného kúpeľa, pridáme zvyšné maslo a šľaháme, kým karamel nezhustne
  25. Karamel dáme vychladiť do chladničky alebo mrazničky
  26. Po vychladnutí ho vyšľaháme pomocou mixéra, kým nezdvojnásobí objem a zosvetlí farbu
  27. Potom vmiešame soľ
  28. Laskonky škárujeme podľa veľkosti a každý pár naplníme lyžičkou náplne zo slaného karamelu

Laskonky skladujte vo vzduchotesnej nádobe aj v chladničke, ale vždy ich podávajte ohriate na izbovú teplotu. Laskonky sú ďalší deň ešte lepšie!

Úžasné sladké a jemné francúzske pečivo plné jemného krému zo slaného karamelu.
Zdroj: everythingmarina.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.