Tieto chrumkavé francúzske makrónky, sú tak nadýchané a chutné. Ale nenechajte sa zmiasť vzhľadom, nie jeden kuchár a cukrár sa na nich spálil. Vám sa to ale nemôže stať! Prečo? Pretože keď budete nasledovať náš postup, tak bude cesta k makrónkam prechádzka ružovou záhradou.
Čo budeme potrebovať
Na laskonky
- 150 g kryštálového cukru
- 60 ml vody
- 60 ml vaječných bielkov (asi 2 veľké bielky)
- 150 g mletých mandlí (alebo mandľovej múky)
- 150 g práškového cukru
- 60 ml vaječných bielkov (asi 2 veľké bielky)
- Niekoľko kvapiek žltého potravinárskeho farbiva (voliteľné)
Na karamelovú náplň
- 175 g kryštálového cukru
- 60 ml vody
- 120 ml hustej smotany na šľahanie
- 175 g masla (nakrájaného na kocky)
- ½ lyžičky soli
Postup
- V stredne veľkom hrnci zmiešame cukor a vodu
- Zahrievame ich na miernom ohni, miešame, kým sa cukor nerozpustí
- Akonáhle sa cukor rozpustí, zvýšime teplotu na stredne vysokú a necháme sirup variť
- Medzitým pridáme prvých 60 ml bielkov do stredne veľkej, žiaruvzdornej misy a mixujeme, kým nám nevznikne hustý a pevný sneh
- Akonáhle sa sirup varí, varíme ďalšie 2-3 minúty, a potom hrniec stiahneme z platne a horúci sirup pomaly prilievame do misy s vyšľahanými bielkami a neustále miešame, aby sa bielky nezrazili
- Akonáhle pridáme všetok sirup, pokračujeme v miešaní, kým nebude dno misy na dotyk chladné a sneh nevychladne na izbovú teplotu
- Pokiaľ používame potravinárske farbivo, pridáme ho do zmesi a krátko premiešame, kým sneh nezíska jednotnú farbu
- Veľké plechy vyložíme papierom na pečenie
- Rúru predhrejeme na rúru na 140 stupňov
- Vo veľkej mise zmiešame mleté mandle, práškový cukor a zvyšné bielky, kým nevznikne pasta
- Pomocou gumovej stierky vmiešame jednu tretinu snehu do mandľovej pasty
- Akonáhle je tretina zamiešaná, opatrne vmiešame zvyšné dve tretiny snehu
- Cesto nalejeme do cukrárskeho vrecka s veľkou špičkou s priemerom 1,5 cm
- Vreckom tvoríme snehové laskonky
- Akonáhle sú všetky laskonky hotové, nechajte ich na plechu 45 – 60 minút pri izbovej teplote odpočívať
- Akonáhle sú laskonky odpočinuté, vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme po dobu 20 minút, alebo kým laskonku z papiera na pečenie ľahko nezložíme
- Pred plnením necháme laskonky vychladnúť na izbovú teplotu
- Keď laskonky odpočívajú alebo chladnú, pripravíme si karamelovú náplň
- V stredne veľkej panvici zmiešajte cukor a vodu.
- Zahrievame ich na miernu teplotu a miešame, kým sa cukor nerozpustí, a potom zvýšte teplotu a zmes necháme prejsť varom, cukrový sirup varíme, kým sa nezmení na karamel
- Medzitým si pridáme smotanu do malého kastrólika a na miernu teplotu zahrievame, kým sa smotana nezačne variť
- Akonáhle budeme s farbou karamelu spokojní, zložíme ho z ohňa a ihneď zašľaháme horúcu smotanu
- Pridáme polovicu masla a šľaháme, kým sa nezapracuje
- Potom ponoríme dno panvice do studeného vodného kúpeľa, pridáme zvyšné maslo a šľaháme, kým karamel nezhustne
- Karamel dáme vychladiť do chladničky alebo mrazničky
- Po vychladnutí ho vyšľaháme pomocou mixéra, kým nezdvojnásobí objem a zosvetlí farbu
- Potom vmiešame soľ
- Laskonky škárujeme podľa veľkosti a každý pár naplníme lyžičkou náplne zo slaného karamelu
Laskonky skladujte vo vzduchotesnej nádobe aj v chladničke, ale vždy ich podávajte ohriate na izbovú teplotu. Laskonky sú ďalší deň ešte lepšie!